Agris.cz - agrární portál

EK oprávněně neproplatila ČR dva miliony eur na vinice, uvedl soud

22. 10. 2016 | ČTK

Evropská komise oprávněně neposkytla Česku prostředky ve výši dvou milionů eur (asi 54 milionů Kč) na jeho program ochrany vinic před ptáky a dalšími zvířaty. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku, který se zabýval sporem České republiky s Evropskou komisí. České ministerstvo zemědělství rozsudek nyní studuje.

Komise podle tiskového prohlášení soudu argumentovala tím, že Praha nedodržela podmínky programu, který měl zahrnovat i restrukturalizaci a proměnu vinic tak, aby se přizpůsobily současným podmínkám na trhu. Rozhodla se proto neproplatit České republice za roky 2010-2012 více než dva miliony eur, které již Praha investovala s tím, že podmínky programu splňuje.

Česká republika rozhodnutí Komise napadla u soudu v Lucemburku. Uváděla, že EK už v roce 2009 s programem vyslovila tichý souhlas.

Podle dnešního verdiktu ale EK program "neschválila a ani nemohla schválit", neboť unijní předpisy týkající se spolupráce komise a členských států v této oblasti to ani Komisi neumožňují. Komise má navíc podle soudu plné právo při kontrole zpochybnit, zda je národní program v souladu s cíli dané části jednotné zemědělské politiky.

"V současné době rozsudek studujeme a zvážíme další postup," sdělila bez komentáře mluvčí českého ministerstva zemědělství Markéta Ježková.


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 23:54