Agris.cz - agrární portál

Svatomartinská vína letošního ročníku budou svěží a ovocitá

24. 10. 2016 | ČTK

Svatomartinská vína letošního ročníku budou svěží a ovocitá, naplní až 2,3 milionu lahví. Vyplývá to z dnešního prvního kola hodnocení ve Valticích na Břeclavsku, kam vinaři poslali 277 vín. Prestižní známku získalo 248 vzorků ze 71 vinařství. ČTK to řekli zástupci Vinařského fondu. Celkový počet letošních Svatomartinských vín bude znám až po druhém kole hodnocení, které se uskuteční 26. října.

"Podle zkušeností z předchozích let a počtu přihlášených vzorků do prvního kola lze očekávat až 2,3 milionu lahví Svatomartinských vín ročníku 2016," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Zajímavostí je podle něj skutečnost, že většina těchto mladých vín bude letos poprvé opatřena šroubovacím uzávěrem. "Svatomartinská vína se pijí jako mladá a nejsou určena k archivaci, a proto je pro ně tento typ uzávěru ideální," řekl Machovec.

Tradičně nejvíce přihlášených i úspěšných vín bylo mezi bílými odrůdy Müller Thurgau, u růžových vede Svatovavřinecké a u červených Modrý Portugal.

"Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně jemně muškátová s tóny tropického ovoce a broskve. Veltlínské červené rané přináší lehce mandlovo hrozinkové aroma s ovocnými tóny zahradního ovoce a medu. V Muškátu moravském hledejme většinou vůni květu pomerančovníku, v chuti doplněnou o tóny kompotovaných mandarinek, čerstvého červeného grapefruitu a pomela," uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Růžová Svatomartinská vína si podle něj letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod, malin a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. Bílá i růžová vína budou v letošním roce velice svěží, ovocitá s křupavou kyselinkou. Červená vína budou obecně v letošním roce lehká a svěží s ovocitým a sametovým koncem.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:59