Hlavní obsah

Poslední týden října začne příjemně, od středy se ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplou frontu, která v současnosti přináší na území Česka relativně vysoké teploty, uprostřed týdne ukončí ochlazení a přeháňky, jež budou na horách sněhové. Před příchodem studené fronty ale teploty vystoupí až k 16, na jihu Moravy zřejmě dokonce až ke 20 stupňům, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Pondělní ráno bylo na konec října poměrně teplé, rtuť teploměrů klesla k 9 až 5 stupňům, odpoledne vystoupí na 9 až 13. Bude oblačno, ale tam, kde se mraky protrhají, zejména na jihu republiky, se oteplí až na 16 stupňů.

V úterý večer přijde studená fronta, před ní však ještě zesílí příliv teplého vzduchu. Ráno zůstanou teploty mezi 10 až 6 stupni, odpoledne vystoupí v Čechách na 12 až 16, na Moravě a ve Slezsku na 16 až 18 a na jižní Moravě dokonce až na 20 stupňů. „Měl by to být druhý nejteplejší den října po 1. říjnu, který byl letní,“ připomněla Honsová. Během dne ale bude přibývat oblačnosti s přeháňkami.

Od středy na horách sněžení

Ve středu už bude vládnout studená fronta, bude oblačno s občasnými přeháňkami, na českých horách by měly být sněhové od 800 metrů, v Jeseníkách a Beskydech od 900 metrů. Po ránu se ochladí na 8 až 4 stupně, odpoledne vyšplhají na 8 až 12.

Ve čtvrtek bude oblačno, ale přechodně může být i polojasno. Ráno bude výrazně chladnější, teploty spadnou ke 3 až –1 stupni. Mrznout bude hlavně tam, kde bude málo oblačnosti. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 7 až 11 stupni.

Státní svátek 28. října, který letos připadá na pátek, by měl být oblačný až polojasný s občasnými přeháňkami, na horách sněhovými. Ranní minima klesnou k 5 až 1 stupni, nejvyšší odpolední hodnoty zaznamenáme mezi 8 až 12 stupni.

„Na víkend vytáhneme opět deštníky. Bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami,“ řekla Honsová. Teploty podle ní ale porostou, v sobotu na 11 až 14, v neděli až na 15 stupňů. S nástupem listopadu ale přijde výraznější ochlazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám