Agris.cz - agrární portál

Vinaři chválí novelu vinařského zákona, prodejci ne

24. 10. 2016 | ČTK

Svaz vinařů ČR a Vinařská unie ČR chválí novelu vinařského zákona, kterou dnes schválili poslanci. Podle svazu novela zabrání přeprodejům nekvalitního sudového vína, unie v to doufá a věří, že změna zákona pomůže trh s vínem ozdravit. ČTK to dnes sdělil prezident svazu Tibor Nyitray a prezident unie Ondřej Beránek. Předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Václav Rusnok naopak považuje novelu za nerealizovatelnou.

Poslanci dnes schválili několik pozměňovacích návrhů, které se nelíbí ani ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Příliš tvrdá mu připadají opatření, která se týkají sudového vína ze zahraničí. "V okamžiku, kdy bude příjemce dovážet víno například v cisterně do České republiky k dalšímu použití jako prodeje v režimu sudového vína, tak bude muset přesně do litru mít rozepsáno...kde přesně to víno jako sudové bude v České republice v které konkrétní vinotéce prodáváno," řekl. To je podle něj v praxi velice těžce naplnitelné.

Stejně argumentuje Rusnok. "My dovážíme víno s tím, že potom na něj hledáte kupce - vinotéku, nebo někoho jiného. A že by obchodník při dovozu věděl, kdo od něj víno koupí, je nereálné. Ten člověk ho musí ochutnat, rozhodnout se, stanovit nějakou cenu. Ale že by to někdo dopředu nahlásil a vozil to na litr přesně, je úplně nereálné," řekl. Dodal, že vláda novelu schválila v podstatně jiném znění, než jak ji připravovalo ministerstvo zemědělství. Na ministerské verzi podle něj mohlo sdružení spolupracovat, na té schválené vládou již nikoliv.

Svaz vinařů naopak doufá, že senátoři nepřijmou žádná zjemnění zákona. Ministr Jurečka ale již řekl, že je předloží. Nyitray soudí, že novela zlepší poměry na trhu. Víno by podle něj nemělo zdražit.

Vinařská unie, která sdružuje dvacítku předních vinařů a vinohradníků v ČR, vidí jako neudržitelnou situaci, kdy falšovaná především stáčená vína ohrožují dobrou pověst moravského vinařství. "Poctivým domácím vinařům, ale zároveň také spotřebitelům pomůže novela s opětovným ozdravením trhu s vínem, na kterém se již nebudou muset bát nejasného původu nebo složení," uvedl prezident unie Beránek. "Tento velký benefit pro nás převyšuje všechna negativa spojená se zvýšenou administrativou a změnou procesů," dodal.

Sněmovna novelu schválila 94 hlasy především koaličních poslanců, i když část klubu vládní KDU-ČSL hlasovala proti a Jurečka byl jediný z nich, kdo ho podpořil. Opoziční kluby ODS a TOP 09 a Starostů hlasovaly proti zákonu.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 02:01