Agris.cz - agrární portál

Podzimní Flora přilákala 25.500 návštěvníků,zhruba jako loni

25. 10. 2016 | ČTK

Podzimní etapa Flora Olomouc přilákala letos podle předběžných čísel 25.500 návštěvníků. Jde zhruba o stejný počet jako loni, kdy branami výstaviště prošlo 26.000 lidí, řekl dnes ČTK mluvčí výstaviště Adam Fritscher. Přehlídka ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků začala ve čtvrtek a skončila dnes. Letošní motto 21. celonárodní výstavy znělo Plné sklepy a spíže a odrazila se i na podobě hlavního pavilonu. Podzimní Floru doprovodily také zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Nejvíce pozornosti návštěvníků přitáhl hlavní pavilon, který aranžéři výstaviště přeměnili v zaplněné sklepy a spíše. Při pohledu z galerie pavilon A připomínal včelí plástev. Výstavy se zúčastnilo 152 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. "Návštěvníci si mohli vychutnat rozmanité barvy i vůně toho nejlepšího ovoce a zeleniny od špičkových tuzemských producentů, členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR, uloženého po sklizni ve špajzkách a sklípcích," uvedl mluvčí výstaviště.

Ve vedlejším pavilon B se lidem představila společná expozice Českého zahrádkářského svazu. K vidění zde byla nejen vybarvená jablka a švestky, ale i rozmanitá kořenová zelenina, papričky, tykve, brambory a také květiny. Letos potěšili čeští zahrádkáři především milovníky hub. Seznámili je například s tím, jak správně pěstovat houby v domácích podmínkách, nechyběla ani výstava hub či ukázka jejich různých vývojových stadií.

Festival gastronomie a nápojů Olima, jehož se letos zúčastní zhruba šest desítek producentů potravin z Česka a Slovenska, nabídl Dny moravských vín, degustace či kuchařské a cukrářské soutěže, kterým vévodilo zdobení dortů na téma halloween. Součástí festivalu Olima byla i soutěž o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos bylo do soutěže přihlášeno 270 vzorků, což znamenalo vzhledem k nepřízni počasí pro domácí pěstitele spíše slabší ročník. Zvítězila hruškovice Miroslava Vaculíka z Vřesovic. "Je to pro mě velká čest, že jsem toto ocenění ve zdejší odborné soutěži získal. Už dříve se mi zde podařilo vyhrát některé z jednotlivých kategorií, tentokrát jsem ale poprvé uspěl v celkovém pořadí," uvedl Vaculík.

Podzimí Flora byla podle ředitele výstaviště Jiřího Uhlíře vrcholem letošního výstavnické sezóny.Nejbližší velkou akcí pořádanou v areálu Výstaviště Flora Olomouc budou oblíbené vánoční trhy Vánoce Flora 2016 ve dnech 9. až 18. prosince, doplnil Fritscher.


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 23:55