Agris.cz - agrární portál

V Praze 9 byl nelegální sklad zmrazených polotovarů pro kebab

25. 10. 2016 | ČTK

Nelegálně provozovaný sklad zmrazených masných polotovarů pro přípravu kebabu odhalili v minulém týdnu v Praze 9 - Horních Počernicích pražští celníci společně s pracovníky Státní veterinární správy (SVS). Zajistili 13,5 tuny zmrazeného hovězího, telecího a drůbežího polotovaru původem z Polska a Německa. Zboží bude vráceno zpět do zemí původu. Provozovateli za porušení veterinární legislativy hrozí pokuta až milion korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražských celníků Ivana Kurková.

"Kromě toho, že sklad nebyl schválen, nebyly na místě k dispozici ani doklady o původu zboží. Část výrobků navíc obsahovala dle příslušného evropského nařízení nepovolené přídatné látky," uvedla mluvčí. Příjemce také nesplnil povinnost nahlásit nejméně 24 hodin předem příchod zásilky do místa určení, dodala.

Živočišné produkty z neschválených potravinářských provozů představují podle veterinářů značené riziko pro jejich spotřebitele. Nelze totiž provést kontrolu skladovacího prostředí, skladovacích teplot, systému správné manipulace s produkty a sledovatelnosti zásilky v případě odhalení dodávky nevyhovující potraviny.

Nelegální sklad potravin živočišného původu odhalila SVS v září také v areálu tržnice SAPA v Praze - Libuši. Při kontrole zajistila více než 35 tun hluboce zmrazeného drůbežího masa a produktů rybolovu. Byl to už čtvrtý nález neschváleného skladu na území hlavního města Prahy od letošního července, z toho druhý v areálu SAPA.


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 05:41