Agris.cz - agrární portál

Výrobce oříšků Alika utržil rekordních 518 milionů korun.

26. 10. 2016 | ČTK

Rekordních 518 milionů korun utržila v účetním roce 2015/2016 společnost Alika z Čelčic na Prostějovsku, která je největším tuzemským výrobcem pražených oříšků, sušeného ovoce, olejnatých semen a slaných snacků. Tržby Aliky meziročně vzrostly o pět procent z 492 milionů korun v roce 2014/2015 a poprvé v historii firmy pokořily půlmiliardovou hranici. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy firmy, jejíž účetní rok začíná vždy v dubnu a končí následující rok v březnu.

Společnost Alika v účetním roce 2015/2016 zvýšila i čistý zisk, a to z 34.000 korun v roce předchozím na 2,8 milionu korun. V předchozím roce zisk Aliky kvůli intervencím České národní banky a následnému oslabení koruny klesl takřka na nulu, protože firma vykázala značné kurzové ztráty. "Protože se neopakoval necitelný zásah ČNB jako v roce 2014, nedošlo k negativním vlivům na hospodaření společnosti," uvedlo vedení Aliky.

Vývoz společnosti Alika se každý rok zvyšuje a firma exportuje už zhruba třetinu produkce. "Za poslední rok podíl vývozu na celkových tržbách vzrostl o dva až tři procentní body. Nově vyvážíme například do Švédska," řekla ČTK generální ředitelka společnosti Alika Jana Kremlová. Hlavní část exportu dál míří na Slovensko, do Německa, Polska, Rakouska a Nizozemska.

Alika nedávno zahájila export do Spojených arabských emirátů. "Jedná se o speciální kolekci pražených a vakuově balených oříšků ve vysoké kvalitě. Je to prémiová značka Royal KK, kterou jsme vyvinuli speciálně pro Spojené arabské emiráty," uvedla Kremlová.

Alika ročně vyrobí několik tisíc tun zboží. Bezmála třetinu tržeb má z prodeje arašídů. Pětinový podíl na tržbách mají mandle. Na oříšky kešu připadá 14 procent a na mák 12 procent tržeb. Společnost prodává také například lísková jádra, pistácie, sušené švestky či různé tyčinky.

V posledních letech klesá podíl obchodních řetězců na tržbách firmy Alika. Zatímco dříve činil 70 procent, nyní je zhruba 30 procent. "Podařilo se nám to díky zvýšení dodávek polotovarů výrobcům a také nárůstu exportu," uvedla Kremlová. Menší závislost na obchodních řetězcích má podle Kremlové výhody, protože firma má lepší vyjednávací pozici.

Společnost Alika založily v březnu 1992 dvě fyzické osoby. Firma původně neměla zaměstnance, nyní má osm desítek stálých pracovníků a její nabídka čítá 280 druhů výrobků.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 19:24