Agris.cz - agrární portál

Firma Miloše Minaříka dala vejce se salmonelou zlikvidovat

26. 10. 2016 | ČTK

Zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic na Brněnsku, která odebrala zhruba 900.000 vajec z Polska s možným výskytem bakterií salmonely, nechala tuto zásilku zlikvidovat v kafilérii Agris Medlov. Zástupce firmy Miloš Minařík mladší ČTK také řekl, že firma neprodává surová vejce, ale dodává je pekárnám již po pasterizaci, která bakterie zničí.

"Veškerá vejce, která nakoupíme, jsou na výtluk a pasterizaci. Prodáváme je pekárnám, které je dále tepelně zpracovávají při pečení," řekl Minařík. Proto se podle něj lidé nemusejí výrobků ze zpracovaných vajec bát.

Státní veterinární správa v úterý zakázala prodej zhruba 3,5 milionu vajec, která dodala do Česka polská firma Fermy Drobiu Wozniak. Vejce nabízely ve svých prodejnách řetězce Kaufland, Tesco a Ahold. O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF.

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 letošního roku. Všechny řetězce už v úterý začaly se stahováním vajec a zákazníci mohou již zakoupená vejce vracet.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 14:16