Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři dokončují česání zimních jablek

27. 10. 2016 | Denik.cz

Zatímco v jiných regionech si sadaři stěžovali na jarní mrazy a následné krupobití, které úrodu výrazně poškodily, ovocnáři v okolí Ploskovic jsou s letošní sklizní spokojeni. Ovoce je proti loňsku, kdy bylo sucho, mnohem větší a tedy prodejnější. To, co se sklidí a roztřídí, jde okamžitě do obchodní sítě.

Ovocnářství Ploskovice Poblová a Petrásek bude tento týden se sklizní téměř hotové. Firmě pomáhá kolem deseti brigádníků z místa a okolí a letos na dvacet česáčů z Rumunska a Bulharska najatých agenturou, kterým ani mírná přeháňka nevadí. „V druhém česání dokončujeme sklizeň zimních odrůd, jako je Spartan, Jonagold a Idared na zhruba deseti hektarech. Mimo ně dočesáváme ještě několik hektarů hrušek odrůdy Boskova lahvice. Ovoce se přetříďuje přímo v sadech a kontroluje ve skladu, větší část si odvezou obchodníci, část prodáme přímo v našem skladu v Ploskovicích, část na třech farmářských trzích v Praze, kde jsme se po sedmi letech dobře zapsali a máme zde stabilní místo. Tam se s výjimkou ledna jezdí celý rok," říká Alena Petrásková.

Až se stromům odlehčí od plodů, posbírají se spadlé plody a odvezou k moštování. Bohužel, ploskovickému ovocnářství, stejně jako okolním sadařům, odlehčují i zloději.

Sady jsou většinou v klidných místech, kde se můžou nerušeně napakovat. „Oželíme drobnější krádeže, ale jsou nenechavci, kteří si naloží plné auto a navíc polámou větve na stromech, což je nenávratná škoda," dodává Alena Petrásková. Ovocnářství postupně omlazuje sady.

Letos po sklizni vytrhalo na šesti hektarech staré jabloně. Po zorání a vyhnojení vysadí na hektarových pozemcích třešně a meruňky. Na zbytku se v příštím roce dosadí jabloně méně známé odrůdy Gala, jejíž plody jsou pestrobarevné, dobře uskladnitelné a tudíž i prodejné.

Autor: Jaroslav Sedlák


Zdroj: Denik.cz, 27. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:21