Agris.cz - agrární portál

Známku Svatomartinské víno letos získalo 375 vzorků

27. 10. 2016 | ČTK

Možnost užívat známku Svatomartinské víno letos získalo 375 vzorků ze 416, jež vinaři tento rok přihlásili. Konečný výběr vzešel z dnešního druhého závěrečného kola hodnocení ve Valticích na Břeclavsku. Je to o šest vzorků víc než loni a podle aktuálních odhadů Vinařského fondu dodají vinaři letos na trh 2,3 milionu lahví, uvedl v tiskové zprávě ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Jde o stejné množství jako v minulém roce.

Z celkového počtu je 161 bílých vín. Největší zastoupení má s 98 vzorky odrůda Müller Thurgau, se 43 vzorky bude zastoupený Muškát moravský. Růžových vín a klaretů bude 114, polovinu tvoří odrůda Svatovavřinecké. Rovná stovka bude vín červených. "Z nich bude 66 vzorků Modrého Portugalu a zbytek je Svatovavřinecké," uvedl Machovec.

Jaká bude chuť svatomartinských vín, řekl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz. "Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně jemně muškátová s tóny tropického ovoce a broskve. Veltlínské červené rané přináší lehce mandlovohrozinkové aroma s ovocnými tóny zahradního ovoce a medu. V Muškátu moravském hledejme většinou vůni květu pomerančovníku, v chuti doplněnou o tóny kompotovaných mandarinek, čerstvého červeného grapefruitu a pomela," uvedl.

Odhad celkového počtu lahví vychází z množství objednaných záklopek, množství může ještě růst. Vinaři si mohou celkem objednat 2,9 milionu záklopek.

Značka "Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Letos již podesáté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Svatomartinské slavnosti tradičně startují otevřením první láhve 11. listopadu v 11:00 na náměstí Svobody v Brně. Restaurace v celé republice budou nabízet jak svatomartinská vína, tak také jídla.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:19