Agris.cz - agrární portál

Ve vimperské masně obnovili jatka a prodávají vlastní maso

31. 10. 2016 | ČTK

Vimperská masna obnovila porážku vepřového a hovězího dobytka a prodává vlastní maso. Nové vedení se víc zaměřuje na výrobu výběrových uzenin. Maso i uzeniny prodává ve vlastní prodejně. ČTK to řekl ředitel masokombinátu Jaromír Kloud, který v podniku pracuje od letošního března.

"Zatím jsme udělali několik zkušebních porážek, které nejsou pravidelné a zpracovali stovky zvířat. Víme, kde jsou chyby, snažíme se je teď odstranit," řekl Kloud.

Nové vedení masokombinátu vyměnilo management podniku. "Angažovali jsme lidi, kteří zde v minulosti dlouhá léta pracovali v době, kdy masna skvěle fungovala. Někteří se dokonce sami ozvali. Stejné je to ale i u dělnických profesí. Lidé nám volají a mají zájem u nás pracovat," ocenil Kloud.

Vimperská masna se zaměřuje na výrobu výběrových uzenin a vypověděla smlouvy s firmami, jimž dodávala nejakostní salámy pro výrobu lahůdkových salátů. "Jednalo se o tuny tohoto zboží. Ani tak to pro nás nebylo výhodné," vysvětlil Kloud, který byl do dubna předsedou Českého svazu zpracovatelů masa. Podle něj se podnik vrací k zásobování českého tradičního maloobchodu kvalitními výrobky.

"Produkty, které jsou opravdu vyráběné z vepřového a hovězího masa. Naše výrobky jsou v prodeji v sítích prodejen Coop, Eso market, Flop. Od listopadu bude naše zboží také v síti prodejen Globus. S manažery ostatních sítí jsme zatím v jednání, vše je záležitostí měsíců," řekl.

Objem výroby zveřejnit nechtěl, do roka se ale chce dostat na dvojnásobek. "V srpnu jsme měli takovou výrobu, kterou plánujeme stabilně. Je to zhruba o 45 procent více, než když jsme sem přišli," vysvětlil.

Masna má ve svém areálu i podnikový obchod. "Tržby jsou zde zhruba dvojnásobné, než jsem předpokládal," prohlásil Kloud. Podnikové prodejny chce otvírat i dál.

Firma se zaměřuje na trvanlivé salámy, klobásy a fermentované uzeniny. Hodlá rozvíjet i výrobu kvalitních párků a plísňových salámů. "Vimperská masna byla známá výrobou eso párečků. V té pokračujeme. Nově jsme do nabídky zařadili eso párečky debrecínské a krůtí. O toto zboží je velký zájem," nastínil Kloud. Měsíčně vyrobí více než deset tun těchto párků, které se prodávají většinou v tradičním maloobchodu. "Do budoucna chceme tuto výrobu zdvojnásobit," řekl šéf masokombinátu.

Podnik, který funguje od roku 1963, v posledních letech stagnoval a omezoval produkci. Ve Vimperské masně dřív pracovalo až 250 zaměstnanců, ještě v roce 2008 zaměstnávala 160 lidí. Nyní má podnik asi 70 pracovníků. V říjnu firma obdržela dvě ocenění v soutěži Česká chuťovka.

Pavel Pechoušek


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:13