Agris.cz - agrární portál

Letošní rok provází silné výskyty mšic

1. 11. 2016 | ÚKZÚZ

V polovině října byl na zkušební stanici Chrlice odebrán nejsilnější vzorek za celou dobu sledování letu mšic v ČR. Čítal 8.787 ks mšic a z toho bylo 8.595 ks mšice broskvoňové (Myzus persicae). Tento záchyt byl však pouze jedním z řady velmi silných úlovků tohoto druhu v tomto roce.

Podzimní letová vlna mnoha druhů hospodářsky škodlivých druhů mšic byla letos velmi časná. Pokles migrace byl zaznamenán v prvním říjnovém týdnu a přispělo k němu mimo jiné výrazné ochlazení, které nepřálo aktivitě mšic.  V polovině října se však na pár dní oteplilo a přelet opět narůstal. V této době  byl na stanici Chrlice odebrán nejsilnější vzorek za celou dobu sledování letu mšic v ČR. Čítal 8.787 ks mšic a z toho bylo 8.595 ks mšice broskvoňové (Myzus persicae). Tento záchyt byl však pouze jedním z řady velmi silných úlovků tohoto druhu v tomto roce. Tyto mimořádné odchyty jsou přičítány uplynulým třem mírným zimám, příznivým podmínkám pro množení mšic během vegetace a také tomu, že v posledních letech jsou zaznamenávány silné výskyt tohoto druhu v porostech ozimé řepky a hořčice na zelené hnojení. Pokud letošní zima nepřinese delší mrazivá období s teplotami pod – 12 °C, je velmi pravděpodobné, že i v příští sezóně může mšice broskvoňová způsobovat problémy nejen sadařům, ale také pěstitelům sadby brambor.


Zdroj: ÚKZÚZ, 1. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:27