Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr buduje síť nájemních restaurací, už jich má 40

2. 11. 2016 | ČTK

Síť nájemních restaurací postupně buduje Pivovar Zubr, který pod svůj patronát vzal už čtyři desítky pohostinství, jejichž průčelí zdobí logo přerovského pivovaru. V poslední době pivovar přebírá pronájem hospod i kvůli chystané elektronické evidenci tržeb, která některé provozovatele od dalšího podnikání v pohostinství odradila, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovar Zubr zavedl model, kdy si od majitelů nemovitostí pronajímá prostory restaurací a ty pak poskytuje prověřeným podnikatelům. "Naše podnájemce zaškolíme a dáme jim instrukce, jak má hospoda vypadat z pohledu vybavení a jak se mají starat o pivo. Dohlížíme tímto způsobem na chod už zhruba 40 hospod, které čepují naše pivo," uvedl Pluháček.

Počet těchto tzv. nájemních hospod, kdy si prostory pronajímá přímo pivovar, se podle Pluháčka bude dál zvyšovat. "Předpokládám, že s nástupem elektronické evidence tržeb, zákazu kouření a přísnějších hygienických norem budou další přibývat, protože někteří stávající provozovatelé se těchto chystaných změn obávají. Už některé nové případy řešíme," podotkl Pluháček.

Podle Pluháčka se tento způsob provozovaní restaurací s pivem Zubr na čepu osvědčil, protože je výhodný pro majitele nemovitostí, provozovatele i pivovar, který na tom vydělává nepřímo. "Pivovar je spolehlivým partnerem, který majiteli nemovitosti řádně platí nájem a je zárukou, že budou v restauraci poskytovány kvalitní služby. Pro nás je zase výhodné, že hospoda dobře funguje, má slušnou návštěvnost a její provozovatel lépe pracuje například s propagačními akcemi pivovaru," zmínil Pluháček.

Pivovar Zubr loni díky rostoucímu prodeji v Česku i na zahraničních trzích zvýšil výstav piva zhruba o šest procent na 255.000 hektolitrů z 240.000 hektolitrů v roce 2014. Loňská výroba byla podle Pluháčka nejvyšší za posledních několik let.

Produkce přerovského pivovaru za prvních devět měsíců letošního roku kopíruje loňský rok. Letos na sklonku léta Pivovar Zubr zahájil prodej jablečného cideru Royal Dog. "Cidery stále stoupají na popularitě, obzvláště mezi mladšími spotřebiteli," zdůvodnil Pluháček rozšíření nabídky pivovaru.

Export se na prodeji Pivovaru Zubr podílí zhruba pětinou. Hlavním vývozním teritoriem zůstává Slovensko, pivovar ale vyváží také do Švédska, Estonska či Finska. Přerovské pivo je nově vyváženo také do Číny, Izraele a na Kapverdské ostrovy. "Náš export lehce roste. V zahraničí je zájem hlavně o pivo v plechovkách," řekl Pluháček.

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.


Zdroj: ČTK, 2. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 22:54