Agris.cz - agrární portál

Potravinová sbírka bude 12. listopadu, zapojí se 659 prodejen

3. 11. 2016 | ČTK

Do čtvrtého ročníku národní potravinové sbírky, která se uskuteční v sobotu 12. listopadu, se zapojí 659 prodejen. Je to přibližně šestkrát víc než v prvním ročníku a o více než třetinu víc než loni, kdy se vybralo 236 tun potravin. Letos by organizátoři chtěli vybrat až 300 tun. Dnes to uvedli na tiskové konferenci. Lidé během akce kupují jídlo v obchodech, které následně nechávají dobrovolníkům v místě. Jídlo pak dostanou potravinové banky, které je rozdají lidem v tíživé sociální situaci. Organizátoři potřebují letos zhruba 3000 dobrovolníků.

Potravinové banky jsou podle ředitele České federace potravinových bank Fabrice Martina-Plichty přítomné v každém kraji. Většinou jde o sklady, které neziskovým organizacím pronajímají soukromníci, ale za "sponzorskou" cenu i obce. Z potravinových bank v ČR čerpá přibližně 300 organizací. "Výrobky ze sbírky pro nás slouží především pro doplnění naší zásoby," řekl Martin-Plichta.

Potraviny z nich dostávají například děti z Klokánků, lidé v sociálních bytech a děti z chudších rodin na táborech. Charitativní organizace je využijí na dárky pro děti na Mikuláše, nebo se z nich peče vánoční cukroví.

Potravinové sbírky podporuje také ministerstvo zemědělství v dotačních programech. Letos na ně vydalo 23 milionů korun. "Dotuje se elektřina, voda, případně nějaká podpora na zaplacení lidí," řekla vedoucí ministerského oddělení potravinového řetězce Dana Třísková. Stát také podporuje investiční akce, aby potravinové banky měly například legislativně správné skladovací prostory.

Potravinovými bankami se zabývá také kontroverzní novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Ústavní soud nyní přezkoumává nově uzákoněnou povinnost velkých řetězců dávat část nevyužitého jídla do potravinových bank. Ustanovení v novele napadla skupina 25 senátorů reprezentovaná Ivem Valentou. Povinnost považují za zásah do vlastnických práv, vadí jim také desetimilionová pokuta, kterou zákon stanovuje.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 v Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank.

V prvním ročníku sbírky lidé a firmy v ČR darovali 66 tun potravin, předloni 173 tun, loni 236 tun. Letos se do akce zapojili tři noví partneři Billa, Lidl a Rossmann. Dlouhodobě se zapojuje většina obchodních řetězců.


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:06