Agris.cz - agrární portál

Kvalita vinných hroznů je letos dobrá

3. 11. 2016 | ČTK

Tradičně svěží a ovocitá jsou svatomartinská vína - a taková budou i letos. Zástupci Vinařské unie na dnešní tiskové konferenci v Praze uvedli, že kvalita hroznů je dobrá, je jich však méně. Jarní mrazíky totiž zničily zhruba 30 procent úrody, v některých oblastech Moravy většinu hroznů révy vinné poškodily nenávratně, řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze prezident unie Ondřej Beránek. Unie sdružuje přes dvacet nejvýznamnějších tuzemských vinařství.

Zbývající část vegetativního období révy ale podle něj měla pozitivní vývoj. Vinaři se tedy těší z dobré kvality sklizených hroznů, a to u všech odrůd. První ochutnávkou budou 11. listopadu svatomartinská vína. Na trh se dostane zhruba 2,3 milionu lahví, tedy jako v loňském roce. Ze 416 přihlášených vzorků jich bylo schváleno 375 z produkce 111 vinařství. Nejvíc lahví bude obsahovat Müller Thurgau a Modrý Portugal.

Letošek Beránek přirovnal z hlediska vinařů jako jízdu na horské dráze. "Slunné dny střídal déšť, na sklonku léta se na vinicích objevily plísňové choroby, se kterými jsme se museli vypořádat. Podmínky byly pro naši oblast typické, můžeme se proto těšit na ryzí moravská vína s příjemnou kyselinkou a zajímavým aroma," uvedl.

Podle ředitele Habánských sklepů Josefa Svobody tyto podmínky prověřily zručnost vinohradníků. "Až do poslední chvíle jsme nevěděli, jaký letošní ročník bude. Nyní vše záleží na práci ve sklepích, ale věřím, že se bude řadit k těm kvalitním," podotkl.

Milovníci vína se mohou těšit především na bílé odrůdy, v hroznech je totiž vyšší cukernatost i výrazná kyselinka. U červených vín rozhodne jejich zrání. "Vzhledem k poškození vinic jarními mrazy byl vývoj některých odrůd nestejnoměrný. Proto budou výsledná aromatika i chuť záležet na místu původu," doplnil ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Podle nich budou svatomartinská vína dokonce vhodná i pro delší zrání v lahvi. "Letošní ročník bychom přirovnali k roku 2011, ze kterého byla šťavnatá vína, která se rozvíjela a na lahvi dále dozrávala," dodal ředitel vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný. "Vysoká kvalita ročníku se ale ukáže až na vínech, kterým ve sklepích dopřejeme čas dozrát," uvedl ředitel vinařství Víno Mikulov František Drahonský.

Jiří Borovička


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:11