Agris.cz - agrární portál

Vinařství Mutěnice a Neoklas dodají na trh půl milionu lahví

3. 11. 2016 | ČTK

Rekordní objem skoro půl milionu lahví dodají v těchto dnech do největších obchodních řetězců v Čechách a na Moravě Vinařství Mutěnice a vinařství Neoklas se značkami Sovín a Augustiniánský sklep. Firmy to dnes uvedly v tiskové zprávě. Obě vinařství jsou součástí jedné skupiny, která se letos stala dvojkou na trhu.

"Tento rok byl k vinařům přívětivý a hrozny se sklízely v dobrých podmínkách. Některé odrůdy Svatomartinských vín tak budou dosahovat parametrů vín přívlastkových," uvedl provozní ředitel Vinařství Mutěnice Václav Rusnok. Firma je podle něj spokojená i s množstvím kyselin, Svatomartinská vína nebylo potřeba dokyselovat či odkyselovat. Vína budou mít příjemné aroma, jemný buket a u červeného si zákazník jistě povšimne plnější barvy.

Z oblasti slunného Slovácka, kde vinařství Neoklas a vinařství Mutěnice sídlí, vzešly odrůdy Svatomartinského vína Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Svatovavřinecké, Modrý Portugal Zweigeltrebe Rosé, Modrý Portugal a Müller Thurgau a Svatovavřinecké rosé.

Dlouhodobě se zvyšující poptávka spolu s menším objemem letošní sklizně může podle odborníků vést k mírnému zvýšení cen moravských a českých vín. "Obliba vína je u nás vysoká, avšak tuzemské vinice zdaleka nepokryjí veškerou potřebu, a část tedy musí pokrýt vína importovaná," uvedl Rusnok.

Investiční skupina FPD Group majetkově vstoupila do vinařské společnosti Neoklas ze Šardic na Hodonínsku letos na jaře. Neoklas ve velkopavlovické vinařské oblasti hospodaří na 345 hektarech vinic. Do skupiny FPD patří i Vinařství Mutěnice. Obrat skupiny se letos přiblíží až k miliardě korun.

Možnost užívat známku Svatomartinské víno letos získalo 375 vzorků ze 416, jež vinaři tento rok přihlásili. Je to o šest vzorků víc než loni a podle aktuálních odhadů Vinařského fondu dodají vinaři letos na trh 2,3 milionu lahví, tedy zhruba stejně jako loni. První mladá vína se otevřou 11. listopadu po celé republice.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:48