Agris.cz - agrární portál

Čína má zájem o školení svých expertů na Státní veterinární správě v ČR

3. 11. 2016 | MZe ČR

Tisková zpráva – Čínský generální úřad pro kontrolu jakosti a karantény (AQSIQ) má zájem o vyslání své skupiny expertů do České republiky na školení v problematice BSE. Jednal o tom dnes v Pekingu zástupce ministra AQSIQ Mei Kebao s náměstkem českého ministra zemědělství Alešem Kendíkem. Školení se uskuteční na Státní veterinární správě a v jejích laboratořích.

Oba představitelé hovořili také o exportu českých potravin a zemědělských surovin do Čínské lidové republiky. Jednání týkající se certifikace a obchodu se zúčastnilo také sedm generálních ředitelů jednotlivých odborných sekcí AQSIQ. Z rozhovorů vyplývá, že proces způsobilosti ČR k vývozu hovězího masa z hlediska BSE zdárně končí. Začátkem prosince má česká strana obdržet výsledek expertního hodnocení ze strany AQSIQ ČLR. Důležitý posun nastal i v případě schválení ČR pro vývoz vepřového masa do Číny.

Na závěr jednání podepsaly obě strany dokument „Pracovní plán pro spolupráci mezi odpovědnými institucemi České republiky a Čínské lidové republiky v oblasti elektronické certifikace potravin a zemědělských výrobků“. Umožňuje elektronickou výměnu dat v rámci mezinárodního obchodu v souvislosti s certifikací zásilek.

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 3. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 00:38