Agris.cz - agrární portál

Místa, která opustila armáda, začnou spásat kozy, ovce a koně

4. 11. 2016 | ČTK

Bývalé vojenské prostory začnou spásat kozy, ovce a koně. Místa, na kterých dříve cvičila armáda s těžkou technikou, zarůstají náletovými dřevinami. Neustálé narušování terénu nyní postrádají některé vzácné druhy rostlin a živočichů. Společnost Beleco, která se problematice bývalých vojenských areálů věnuje, získala grant na pětiletou péči o přírodu. Svým významem jsou totiž někdejší cvičiště srovnatelná s nejcennějšími českými chráněnými územími.

"Z hlediska počtu vzácných rostlin a živočichů patří vojenské prostory mezi nejhodnotnější lokality v České republice. Zachování pestré mozaiky vyžaduje průběžné zásahy narušující jinak nezadržitelné zarůstání," uvedla ředitelka Beleka Marta Kotecká Misíková. Podle ní může být prospěšná pastva zvířat nebo třeba motokros. Pro dlouhodobou udržitelnost změn bude podle Pavla Marhoula z Beleka potřeba zajistit následnou péči za pomoci vlastníků pozemků, komunit a zájmových spolků, jako jsou kluby vojenské historie nebo motocyklisté a místní podnikatelé.

Různé způsoby péče budou ukázány na pěti lokalitách chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000. V Pánově u Hodonína nechá společnost Beleco odstranit náletové dřeviny, poté tu místní spolky budou udržovat krajinu tanky. Zajistí tak vhodné podmínky pro vzácné rostliny a motýly žijící jen na několika málo místech v Česku. Obnova by měla z areálu učinit místo odpočinku pro veřejnost, v plánu je obnova vodních jezírek a vznik piknikových míst. Podle dřívějšího vyjádření vedoucího odboru rozvoje města Hodonína Dalibora Nováka by měla obnova stát přes deset milionů korun.

Na Načeratickém kopci u Znojma se rozšíří plocha pro pastvu ovcí a koz. Na Blšanském chlumu u Loun budou za pomoci pastvy ovcí znovu nastoleny podmínky z dob, kdy lokalitu opouštěla armáda.

Zbylé dvě oblasti bude míst na starost společnost Česká krajina. V Národním parku Podyjí se budou v lokalitách Mašovická střelnice a Havranické vřesoviště pást divoké koně z anglického Exmooru.

Projekt řídí Beleco, které se problematice péče o bývalé vojenské prostory věnuje dlouhodobě. Kromě České krajiny jsou dalšími partnery projektu jestě společnost Wetland a ministerstvo životního prostředí.


Zdroj: ČTK, 4. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:21