Agris.cz - agrární portál

V kutnohorském pivovaru se má v lednu obnovit výroba piva

9. 11. 2016 | ČTK

V kutnohorském pivovaru, který v minulosti opustila skupina Heineken, se má v lednu obnovit výroba piva. Nový vlastník investoval do areálu desítky milionů korun, v současnosti se dokončují stavební úpravy a instalují potřebné technologie. V první fázi se počítá s kapacitou 35.000 hektolitrů a deseti až 15 zaměstnanci, řekl novinářům při dnešní prohlídce areálu ředitel pivovaru Miloš Hrabák.

Pivovar loni koupila od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun a provozovat ho bude nově založená firma Měšťanský pivovar v Kutné Hoře. Podle marketingového ředitele Jana Svobody je záměrem rozjet pivovar a areál celkově rozvíjet. "Je to obrovský závazek, areál je nádherný, město je krásné, zaslouží si oživit tradici, která tady je," řekl Svoboda ČTK. Nový vlastník má podle něj klienty, s nimiž dlouhodobě spolupracuje, včetně maloobchodních sítí. Nejdříve chce zásobit region a poté pivo šířit dál.

"Předpokládáme, že první pivo by z kutnohorského pivovaru mohlo odejít někdy v průběhu března příštího roku," uvedl Hrabák. Mělo by jít o jedenáctistupňové pivo, které bude určené hlavně pro místní lidi. Podle Svobody bude navazovat na tradici zdejších piv a mít sladší chuť. Doplní ho desítka a dvanáctka, které budou chuťově spíše hořké. "U nich předpokládáme, že půjdou do celé republiky," řekl Svoboda. Kutnohorské pivo bude k dostání jak ve filtrované, tak i nefiltrované variantě. Do obchodů i restaurací budou dodáváno v KEG sudech a skleněných lahvích. "Do budoucna počítáme i s tankovým pivem," dodal Hrabák.

Pivovar v minulosti vařil kolem 200.000 hektolitrů piva, v posledních letech však byla výroba v útlumu. Heineken v Kutné Hoře v roce 2009 ukončil výrobu a přesunul ji do Velkého Března. Další rok už byl areál i bez technologie, která byla demontována a odvezena. Současná investice umožňuje novému vlastníkovi roční výstav 35.000 hektolitrů, lahvárenská linka, kotelna a další zařízení jsou však dimenzována na kapacitu 50.000 až 80.000 hektolitrů. Hrabák předpokládá, že na 35.000 hektolitrů by se mohl pivovar dostat během tří až pěti let a podle vývoje a dalších investic by pak mohl do deseti let vařit kolem 50.000 hektolitrů. "Samozřejmě můžeme růst i dál, prostor nám to umožňuje," podotkl.

Investor musel znovu vybudovat kanalizaci, která byla zasypaná, a problémy mu způsobila i zřícená sklepní klenba, jež způsobila propad podlahy v lahvárně. V současnosti je v pivovaru osazena nová plynová kotelna, připravuje se varna a spilka, která bude otevřená stejně jako v minulosti. "Lze říci, že jsme jenom vyměnili materiály, ale velikostní profil a technicko-technologickou skladbu zachováme," uvedl Hrabák. Podle něj má nový vlastník snahu uchovat prostor pivovaru v jeho historické podobě. "Počítá se i s prostorem pro exkurze," dodal. Do budoucna by měla v areálu pivovaru vzniknout také restaurace.

Jan Kholl


Zdroj: ČTK, 9. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:55