Agris.cz - agrární portál

Největší výrobce škrobu Lyckeby Amylex očekává rekordní výrobu

15. 11. 2016 | ČTK

 Velmi dobrá kvalita brambor i slušné výnosy zajistí rekordní výrobu škrobu horažďovické firmě Lyckeby Amylex. Největší český výrobce bramborového škrobu a největší zpracovatel brambor by měl letos vyrobit 20.000 tun škrobu, což bude o několik procent více než v dosud rekordním roce 2014. ČTK to řekl agronomický ředitel švédsko-české firmy Vladislav Klička, který je místopředsedou Českého bramborářského svazu (ČBS).

"Měli jsme ideální počasí pro konzumní i škrobárenské odrůdy. Myslím, že takový obsah škrobu není nikde v Evropě," uvedl. V loňském katastrofálním roce podnik zpracoval 56.000 tun brambor a vyrobil 12.000 tun škrobu. V roce 2014 zpracoval 91.000 tun. "Byla ale nižší škrobnatost. Letos zřejmě trhneme rekord v obojím," řekl Klička.

Firma nakupuje asi desetinu brambor z Německa. "Mívají lepší kvalitu. Letos je u nich škrobnatost nižší, takže výjimečně dosahujeme v Čechách lepších výsledků než v cizině," řekl.

Pokles ploch polí se škrobárenskými bramborami se firmě podařilo zastavit v roce 2012. Podle šéfa ČBS Miloslava Chlana dělá hodně pro to, aby se osázené plochy zvyšovaly. Ze 24.414 hektarů s bramborami jich je letos 5400 ha na škrob, zbytek tvoří konzumní a téměř 3000 hektarů na sadbu. Dodavatelů má firma 129; jde o většinu pěstitelů v ČR. Dosud měla jednoleté smlouvy, ale od příštího roku chce přistoupit ke tříletým. "Aby byla stabilita u nás i u zemědělců," uvedl Klička. Lyckeby Amylex jim nabízí služby mechanizace a sadbu od smluvních množitelů.

Zatímco farmářské ceny konzumních brambor nyní kolísají kolem tří korun za kilogram, za škrobárenské odrůdy platí Lyckeby podle škrobnatosti 1,80 až dvě koruny. "Výrobní náklady jsou nižší hlavně kvůli tomu, že se nemusí skladovat," uvedl Klička. Pokud farma vyprodukuje 40 tun, tak je kompletně odveze zpracovateli, ale u konzumních musí vytřídit zelené a malé plody, což znamená úbytek kolem 20 procent.

Škrob firma hlavně vyváží, méně než polovina zůstane v ČR. Pokud je úroda špatná, prodá se v Česku více. Zhruba čtyři pětiny škrobu jdou do potravinářství a zbytek do chemického průmyslu. Trvale ziskový podnik, který ze 69 vlastní bramboráři ze Švédska, investoval za 20 let v Horažďovicích stovky milionů korun.


Zdroj: ČTK, 15. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:06