Agris.cz - agrární portál

Laboratoř na VŠCHT testuje kvalitu konopných výrobků

16. 11. 2016 | ČTK

Stovky výrobků z konopí ročně otestují ve specializované laboratoři na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Nejčastěji se jedná o potraviny, potravinové doplňky, ale třeba i alkohol. Novinářům to dnes řekla vedoucí laboratoře Jana Hajšlová. Laboratoř se nezaměřuje na certifikaci léčebného konopí, podle zástupců pracoviště po tom zatím nebyla poptávka.

Problémem výrobků s konopím může být podle ředitele Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy Pavla Kubů to, že neobsahují deklarovaný podíl konopí. "Nikdo z nás nepochybuje o velkém léčebném potenciálu konopí. Zároveň si uvědomujeme, že koncoví spotřebitelé mohou být vystaveni nejrůznějším rizikům obchodních praktik," uvedl Kubů. Podle něj je navíc konopí rostlinou, která má schopnost absorbovat z půdy toxické látky, a tudíž může být během pěstování kontaminována.

"Většinou jsou to potraviny, kde je deklarován extrakt z konopí. Díváme se, jestli tam vůbec je. Producenti nám posílají extrakty z konopí, jejich potravinové doplňky, někdy kontrolujeme zůstatky pesticidů," řekla k testovaným produktům Hajšlová. Laboratoř má klienty ve Slovinsku, Polsku, Nizozemsku i na Ukrajině.

Pracoviště není certifikováno na posuzování léčivých přípravků z konopí, podle Kubů ale co do kvality poskytuje stejně spolehlivé výsledky jako ty laboratoře, které tento certifikát mají. "Samozřejmě umíme analyzovat léčebné konopí. Pokud by byla potřeba v nějaké větším měřítku, tak to samozřejmě můžeme splnit," konstatovala Hajšlová. Podle Kubů ale taková poptávka zatím nebyla.

Minulý dodavatel léčebného konopí pro Česko měl kvůli certifikátu kvality spory se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ústav většinu dodávek od pěstitele neodkoupil, když tvrdil, že předložený certifikát nevyhovoval české legislativě. Minulý měsíc SÚKL vyhlásil výběrové řízení na nového dodavatele léčebného konopí.

Laboratoř dnes převzala certifikát zaměřený na bezpečí pacientů (Patients-Focused Certification) od pacientské organizace Americans for Safe Access (ASA). Má potvrdit, že pracoviště splňuje bezpečnostní standardy a umí stanovit kvalitu produktů z konopí. Tento certifikát má podle zástupců ASA pět laboratoří v USA, tato na VŠCHT je první v Evropě. V Česku nejsou certifikáty kvality konopných výrobků vyžadovány.


Zdroj: ČTK, 16. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:30