Agris.cz - agrární portál

Meclovská zemědělská používá elektroniku ve strojích i k dojení

18. 11. 2016 | ČTK

Meclovská zemědělská instalovala v téměř všech strojích GPS navigaci. Řídí jejich pohyb po poli a výrazně tím uspoří čas i pohonné hmoty. Jeden z největších zemědělských podniků v Plzeňském kraji dále sleduje své provozy kamerami a zavedl elektronický monitoring zdravotního stavu dojnic. ČTK to řekl předseda představenstva Jaroslav Hána.

Firma má 75 strojů - traktorů, kombajnů, postřikovačů i osobních automobilů. Vozy mají naprogramovanou optimální trasu po polích včetně objíždění sloupů elektrického vedení. "Traktorista pustí volant a stroj mu jede sám," uvedl Hána. Řidič jen na kraji pole zastaví, traktor otočí a poté znovu spustí palubní navigaci.

Podnik má ve svých provozech 55 kamer a může tak kontrolovat zvířata i techniku v jednotlivých střediscích. Z 24hodinového záznamu, který firma uchovává měsíc dozadu, tak může zjistit například informace o dojnicích a prasatech, které má ve 20 stájích.

"Neděláme to kvůli tomu, abychom někoho buzerovali, ale je to nutné. Zjistíme tím například chybu v dojení," uvedl Hána. Například když jedna krmička podojila omylem krávu léčenou antibiotiky, které se dostaly do mléka. "Bez záznamu z kamer bychom to nenašli," řekl.

Každá kráva má na krku elektronickou kartu a v počítači může firma monitorovat její aktuální zdravotní stav, dojivost a další parametry. Jde o izraelský systém SCR, který přišel firmu na 2,5 milionu korun. Díky měření přežvykování vyhodnocuje data o reprodukci, výživě i pohodlí krav v reálném čase. Firma tím zvyšuje užitkovost stáda.

Farma používá moderní metody také v rostlinné výrobě. "Letos jsme si na likvidaci zavíječe povolali firmu, která nám vrtulníkem pouštěla do kukuřice larvy osičky dravé," řekl Hána.

Akciová společnost Meclovská zemědělská hospodaří na více než 3000 hektarech orné půdy a má přes 600 hektarů luk a pastvin. Je velkým pěstitelem obilovin a olejnin, z nichž má solidní příjmy. Zisky mu přináší také bioplynová stanice. Má také velké stádo dojných krav a je největším dodavatelem do Mlékárny Klatovy.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:50