Agris.cz - agrární portál

Znojemský městský pivovar očekává v prvním roce výstav 2000 hl

18. 11. 2016 | ČTK

Znojemský městský pivovar, který se otevřel v historickém pivovarském areálu před rokem, očekává letos výstav 1900 až 2000 hektolitrů a příští rok už by chtěl vyrobit 5000 hektolitrů. Během roku si získal zhruba 50 zákazníků mezi provozovateli hospod, barů a restaurací a otevřel i vlastní podniky. Za rok by chtěl výrobu rozšířit, aby mohl ročně vyrobit 10.000 hektolitrů, řekl ČTK ředitel Miroslav Harašta.

Ve Znojmě se vyrábělo pivo několik staletí, avšak Heineken, který v minulosti koupil tamní Hostan, výrobu v roce 2009 ukončil. Harašta tak navázal na dlouholetou tradici. "Naší snahou je vyrábět pivo pro Znojmo a okolí. Nabízí se i v jednom podniku v Brně v Anenské ulici," řekl Harašta.

Na trh se z pivovaru dostanou čtyři základní produkty, a to Znojemská 11%, Znojemská 12%, Zetko 14% a Vídeň 10%. Každé dva měsíce se obměňuje nabídka speciálů. "U tradičních piv vycházíme z receptury, ze které se zde pivo vařilo. Snažíme se, aby mělo maximální kvalitu. Postupně se snažíme zlepšovat i naši prezentaci a také dbáme na to, aby hostinští uměli pivo správně natočit," řekl Harašta.

Kromě točeného sudového piva pro hospody nabízí také prodej piva v PET lahvích a malých soudcích. Paradoxem však je to, že pivovar nemůže pivo propagovat a prodávat přímo v pivovarském areálu. Možné to bude až od roku 2021 kvůli ustanovením smlouvy mezi městem a Heinekenem, který pivovar opustil.

Kvůli tomu padl také plán otevřít společně s pivovarem i pivovarskou restauraci. Proto Harašta otevřel restauraci sousedící se Znojemskou besedou. "Provozujeme také vyhlídkovou terasu u rotundy a ještě jeden bar ve Znojmě," doplnil Harašta. Restaurace přímo v pivovaru je však nadále v plánu. "Chceme příští rok začít s demolicí přístaveb za pivovarem a během dvou let zde udělat jakési náměstíčko a zahradu, kam bude vstup z ulice Přemyslovců. Trochu spoléháme na město, že si na Heineken dupne a restaurace se bude moct otevřít dřív. Jednou ji určitě otevřeme," řekl Harašta.

Jeho touha obnovit bývalé zavřené pivovary se nezastavila ve Znojmě. Letos v prosinci je naplánováno otevření pivovaru v Jarošově, místní části Uherského Hradiště. "Na Silvestra chystáme den otevřených dveří. Pivovar má dlouhou historii, nevaří se v něm od roku 1997. I zde chystáme výrobu podle tamějších receptur," uvedl Harašta.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:58