Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz chce zvýhodnění zemědělců při nákupu půdy

21. 11. 2016 | ČTK

Cena zemědělské půdy v Česku stoupá, k čemuž přispívají nákupy investorů, kteří chtějí vydělat na jejím dalším růstu. V letošním prvním pololetí půda podle Zemědělského svazu podražila o pětinu, loni za celý rok její cena vzrostla o 16 procent. Na dnešním zasedání svazu ve Větrném Jeníkově to řekl jeho předseda Martin Pýcha. Uvedl, že svaz se pokusí pro zemědělce prosadit předkupní právo u pozemků, na nichž hospodaří.

"Česká republika je jedna z mála zemí v Evropské unii, která nemá vůbec žádnou regulaci obchodování s půdou," řekl Pýcha ČTK. Proto je podle něj nákup půdy v Česku zajímavý i pro zahraniční investory, kteří přemýšlejí o tom, jak zhodnotit volné finanční prostředky. Podle předpokladu svazu počítají s tím, že cena těchto pozemků dál poroste a za několik let je bude možné prodat se ziskem. Předseda podotkl, že když si někdo koupí hektar zemědělské půdy kupříkladu za 250.000 Kč, bude se mu investice z nájemného od zemědělců vracet v řádu desítek let.

Nakupovat půdu se snaží také zemědělci, pokud mají tu možnost a finanční prostředky. Na pronajaté půdě jich hospodaří většina. Návrh zákona, který se svaz pokusí prosadit, by pro ně podle předsedy svazu znamenal větší šanci na udržení jejich investic kupříkladu do strojů a stájí, které by se ztrátou půdy mohly pozbýt na významu. "My jsme přesvědčeni, že zemědělec by měl mít právo dát nabídku jako první," řekl. Kdyby k dohodě nedošlo, mohl by vlastník prodat půdu jinému zájemci.

Diskuse o možné legislativní úpravě obchodování s půdou v Česku začala v minulém roce, kdy návrh připravila Agrární komora. Podle Pýchy byl striktnější než návrh, který nechal připravit Zemědělský svaz. "Uvidíme, jestli se nám ho podaří prosadit," řekl.

Z obhospodařované půdy v Česku jsou v pronájmu zhruba čtyři pětiny, část z této půdy je ale členů družstva, akcionářů zemědělského podniku a podobně. Pýcha odhadl, že majitelům, kteří nemají žádný vztah k podniku, jenž na ní hospodaří, patří asi 60 procent pozemků.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 13:27