Agris.cz - agrární portál

Spotřeba antibiotik podle veterinářů mírně klesá

21. 11. 2016 | Komora veternárních lékařů České republiky

Podle Komory veterinárních lékařů celková spotřeba antibiotik mírně klesá, avšak rezistence původců nákaz může vzrůstat, když si humánní antibiotika aplikují lidé sami, bez lékařského předpisu, anebo když ta veterinární podávají sami chovatelé, a to jak malým, tak velkým zvířatům. Ano, rezistence hrozí tam, kde se používání antibiotik vymkne lékařské kontrole, a to   u veterinárních léčiv není tak častý případ.

Na rozdíl od humánních léčiv, která lidé dostanou zdánlivě zadarmo na základě zdravotního pojištění, si ta veterinární hradí chovatelé z vlastní kapsy; a už z toho vyplývá zodpovědnější nakládání s drahými léčivy, tedy i s antibiotiky. Lepší dávkování, dobrání předepsané kúry, nemluvě o tom, že třeba hospodářská zvířata v chovech veterinář navštěvuje a nakládání s léčivy kontroluje!

Přesto však KVL pečlivě sleduje vzrušené diskuse o hrozbě antibiotik a uspořádala proto letos školení pro veterinární lékaře, kde měli možnost seznámit se s novými léčivy a novými trendy. A toto   e-learningové školení jeukončeno testem prokazujícím jeho úspěšné absolvování.

Podle Karla Daniela, prezidenta KVL, vychází Komora při hodnocení rizik jednak z domácích údajů, jednak z údajů FVE (The Federation of Veterinarians of Europe – Federace evropských veterinárních lékařů). Z nich je jasně vidět, kde v EU je, nejvyšší spotřeba antibiotik – ve Španělsku, kde putují antibiotika volně, vesměsmimo veterinární lékaře. Podobně tomu je i v zemích jako Kypr, Itálie, Portugalsko, ale třeba i Maďarsko. Za Českou republikou, která je uprostřed souhrnné tabulky spotřeby, je dále například i Německo, Francie, Belgie, Chorvatsko, Polsko či Bulharsko. Nejlepší situace je ve skandinávských zemích, jako je Norsko či Švédsko, kde antibiotika předepisují veterinární lékaři.

Je tedy samozřejmě stále co zlepšovat, ale řešení se nabízí, však ho již na počátku letošního roku v dubnu jasně formuloval Karel Daniel na tiskové konferenci KVL: podle našich zkušeností je teze, že "v masu jsou hormóny a antibiotika", jedním z nejrozšířenějších mýtů mezi spotřebiteli. Důležité je dodržovat režim léčby a dávkování. Nezbytná bude rovněž regulace přeshraničního internetového prodeje.“ Dále tehdy avizoval Komorou organizovaný e-learningový kurz „odpovědný uživatel antibiotik“. A že to byl dobrý krok, to se ukazuje zřetelně.

Ano, práce veterinárních lékařů, to je to správné  řešení! To ostatně řekl ve svém projevu k Evropskému antibiotickému dni i Rafael Laguens, prezident FVE.

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel 

Prezident KVL ČR 

603 305 047 

daniel.karel@gmail.com

Josef Duben 

PR KVL ČR 

602 172 954 

dubenjsf@gmail.com


Zdroj: Komora veternárních lékařů České republiky, 21. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:34