Agris.cz - agrární portál

Kaprů z Bohdanečska bude na Vánoce dostatek

22. 11. 2016 | ČTK

Produkci společnosti Rybniční hospodářství z Lázní Bohdaneč na Pardubicku negativně ovlivnilo sucho. Bude mít málo ryb na export, kaprů na vánoční trh v Česku ale nabídne dostatek. ČTK to řekl Adolf Vondrka, majitel firmy.

"My jsme měli problémy na rybnících na Sezemicku, Holicku a Přeloučsku, protože kvůli nedostatku srážek v nich chybělo hodně vody," řekl Vondrka.

Poslední dva roky málo prší. Podnik má proto i letos nižší produkci násad a zároveň kaprů lysců, které vyváží do Německa a Polska. Tamní konzumenti je mají v oblibě. Rybu si kupují porcovanou na půlky. Je lehčí než kapři pro český trh, váží do dvou kilogramů.

"Lysec je totálně vyprodaný, ryby se do Polska a Německa vozí ze vzdálenějších oblastí, Litvy nebo Chorvatska," řekl Vondrka.

Rybniční soustava v Polsku a Německu není tak velká a nezvládá pokrýt poptávku po rybách, proto obchodníci ryby dovážejí ze zahraničí.

Kapři, kteří se budou v regionu prodávat před Vánocemi, pocházejí z větších rybníků v okolí Bohdanče, které napájí vodou Opatovický kanál. Rybníky proto měly dostatek vody. Výběroví kapří váží více než tři kilogramy, což je optimální váha, kterou mají mít.

"Kapři dosahují pěkné vánoční váhy. Držíme jejich přikrmování, aby měli okolo deseti procent tuku. Pokud jsou ryby víc tučné, víc absorbují pachy, mění se chuťový vjem z masa," řekl Vondrka.

Ryby letos společnost zdražovat nebude, výběrový kapr bude stát jako loni 91 korun za kilogram. Zákazníci si také například mohou koupit amura, který má světlé maso a minimum tuku. Stojí stejně jako kapr.

Společnost v minulých letech ročně produkuje okolo 200 až 220 tun ryb, letos výlovy vynesly o několik desítek tun ryb méně. Podnik loni utržil přibližně 12 milionů korun. Produkci firmě krátí i škody, které způsobují kormoráni.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:01