Agris.cz - agrární portál

Olma investuje 160 mil. Kč do linky na jogurty a zakysané smetany

22. 11. 2016 | ČTK

Bezmála 160 milionů korun investuje mlékárna Olma do nové linky na výrobu jogurtů, zakysaných smetan a fermentovaných nápojů. Její instalace by měla být dokončena příští rok na podzim. Olomoucká mlékárna patřící do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) získala na projekt dotaci 65 milionů korun z Programu rozvoje venkova. ČTK informaci získala na webových stránkách Státního zemědělského a intervenčního fondu.

Celkové výdaje na pořízení nové linky Olma vyčíslila na 157,3 milionu korun. "Projekt je zaměřen na vývoj a výrobu nových výrobků, a to jogurtů, zakysaných smetan a fermentovaných nápojů s podílem permeátu. Současně budou inovovány stávající výrobky, jako jsou jogurty bílé, jogurty s ochucením a zakysané smetany," komentovalo investiční projekt vedení Olmy.

Mluvčí společnosti Agrofert Karel Hanzelka dnes na dotaz ČTK, zda mlékárna Olma kvůli nové lince změní počet zaměstnanců, odpověděl, že jej "určitě neplánuje" snižovat.

V posledních letech Olma masivně investovala například do nové technologie na výrobu máselných výrobků, díky které jako první tuzemská mlékárna uvedla na trh tradiční máslo se sníženým obsahem tuku. Zařízení stálo bezmála 100 milionů korun.

V roce 2014 pak Olma zahájila další velkou investici za více než 100 milionů korun, která směřovala do nové výrobní linky na přírodní sýry, z nichž první pod názvem Olmín začala mlékárna prodávat loni. Na projekt získala Olma dotaci 46 milionů korun z Programu rozvoje venkova. Vedení Olmy si od těchto investic slibuje zvýšení konkurenceschopnosti a diverzifikaci portfolia mléčných výrobků.

Olma loni po předchozím čtyřletém období růstu vykázala pokles tržeb. Zatímco v roce 2014 utržila rekordní 3,457 miliardy korun, tak loni se její tržby kvůli poklesu cen mléka a mléčných výrobků meziročně snížily o šest procent na 3,24 miliardy korun. Olmě zároveň klesl zisk ze 140,5 milionu korun v roce 2014 na 129,5 milionu korun.

Olma je významným tuzemským výrobcem mléčných výrobků. Mezi její hlavní odběratele patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Export se na tržbách Olmy podílí více než deseti procenty.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do společnosti Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma zaměstnává zhruba 440 lidí.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 04:26