Agris.cz - agrární portál

Jurečka obměnil většinu členů rady Vinařského fondu

23. 11. 2016 | Denik.cz

Členy vedení Vinařského fondu ČR se nově stali například oceňovaný vinař a místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič nebo organizátor soutěže Král vín Luboš Bárta. Celkem ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) jmenoval sedm nových členů, včetně zástupců Vinařské asociace, která práci fondu dlouhodobě kritizovala. Redakce to zjistila z webu Vinařského fondu a Svazu vinařů. Fond má na starosti třeba podporu marketingu vína či rozvoje vinařské turistiky.

Vinařský fond má jedenáctičlennou radu, které zatím ještě předsedá bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Tomu funkční období vyprší 2. prosince, větší část rady se ale obměnila již nyní. Jurečka do Vinařského fondu vybral třeba Jiřího Maděřiče, spolumajitele Vinařství Maděřič, které v uplynulých letech získalo za svá vína ocenění v Česku i zahraničí. Například předloni obdrželo velkou zlatou medaili v soutěži v San Francisku za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2012.

Novými členy jsou také po Maděřičovi další z místopředsedů Vinařské asociace Petr Marek nebo sommelier a publicista Bárta, který v Česku pořádá soutěž Král vín. Staronovým členem rady fondu se stal předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. Novým členem se stane jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO), kterého do rady fondu jmenovalo krajské zastupitelstvo.

Vinařský fond vznikl v roce 2002. Jeho úkolem před vstupem České republiky do Evropské unie bylo - za pomoci peněz od pěstitelů vinic, výrobců vína a dovozců vína či od státu - podporovat výsadbu a obnovu vinic a také propagaci prodeje vína. Aktuálně fond výhradně podporuje marketing vína či rozvoj vinařské turistiky a informuje veřejnost o vinohradnictví a vinařství. Jeho nejznámějším produktem je značka Svatomartinské víno.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 23. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:22