Agris.cz - agrární portál

Firma dostala pokutu 400.000 Kč, nezalesnila holiny v Beskydech

24. 11. 2016 | ČTK

Inspektoři ostravské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělili společnosti Skogar pokutu 400.000 korun. Podle nich včas nezalesnila v Beskydech holiny po těžbě dřeva. Neplnila ani opatření proti šíření kůrovce. ČTK to dnes řekla mluvčí inspekce Jana Jandová.

Firma podle inspekce jako vlastník lesních pozemků v katastru obce Krásná na Frýdecko-Místecku v CHKO Beskydy v zákonné dvouleté lhůtě nezalesnila tři holiny o celkové rozloze 1,85 hektaru. Navíc nedělala včasná a dostatečná opatření proti šíření kalamitního škůdce kůrovce.

"Vlastník lesa sice začal s kácením napadených stromů, ale všechny napadené stromy neskácel a neodvezl včas. Ochrana lesa před šířením škůdce byla nedostatečná," řekl ČTK ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek. Lýkožrout smrkový podle dokončil svůj vývoj na dalších stromech a zničil les na těchto pozemcích.

Inspektoři firmě také nařídili, aby učinila opatření k nápravě, tedy zalesnila tři holiny o celkové do konce května roku 2017. "Poté, co pokuta nabyla právní moci, změnila společnost svůj název. Nyní je v obchodním rejstříku zapsána pod jménem JT Company. Na povinnosti zaplatit pokutu a provést opatření k nápravě změna názvu nic nemění," uvedla Jandová.

ČIŽP v této souvislosti vlastníky lesů vyzývá, aby po celý rok důsledně a hlavně včas vyhledávali, vyznačovali, evidovali a zpracovávali kůrovcové stromy. "Pokud dříví není chemicky ošetřeno, je nezbytné ho včas z lesů vyvézt do dostatečné vzdálenosti od lesa. Doporučujeme také, aby se vlastníci při hospodaření v lesích včas obraceli na svého odborného lesního hospodáře. Kdo je pro jejich lesní majetek odborným lesním hospodářem, mohou zjistit u příslušného magistrátu nebo městského úřadu obce s rozšířenou působností," dodal ředitel ČIŽP Erik Geuss.


Zdroj: ČTK, 24. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:47