Agris.cz - agrární portál

Kampaň Jsem připraven vrcholí kulatými stoly s odborníky

24. 11. 2016 | Zachraň jídlo

Jaké jsou možnosti využití ovoce a zeleniny, které svým vzhledem neodpovídají požadovaným standardům? V jakých momentech dochází k největšímu plýtvání plodinami v českém zemědělství? Na tyto otázky hledají odpověď dva kulaté stoly, které pořádá Zachraň jídlo ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Cílem kulatých stolů je najít způsoby, jak maximálně využít zemědělskou produkci. Setkání jsou vyvrcholením kampaně za záchranu „křivého“ ovoce a zeleniny s názvem Jsem připraven. 

První kulatý stůl se uskutečnil 16. 11. a zúčastnili se ho zástupci zemědělců, ministerstva zemědělství, obchodního řetězce TESCO, logistické firmy Logio, inovátorů a další odborníci, kteří se dotýkají tématu plýtvání potravinami.

"Při přípravě podkladů k prvnímu kulatému stolu jsme vycházeli z 30 hloubkových rozhovorů, které jsme uskutečnili v průběhu posledních dvou let. Mluvili jsme se zástupci retailu, s online prodejci, zástupci velkoskladů, státní správy, mezinárodními organizacemi i zahraničními neziskovými organizacemi. Informace, které jsme díky tomu získali, jsou naprosto unikátní a máme díky tomu vhled do současné situace v České republice v oblasti zemědělství," říká Adam Podhola, který kulaté stoly za Zachraň jídlo vede.

Na prvním kulatém stolu se identifikovaly hlavní problémy, proč dochází k plýtvání jídlem v zemědělství, a hosté je poté doplnili o svoje poznatky. Na druhém kulatém stole, který se uskuteční na Akademii věd v pátek 25. 11., se společně navrhnou změny, které jsou nutné udělat pro to, aby se množství vyplýtvaného jídla v zemědělství snížilo. Výsledkem dvou sezení, které vede zkušená lektorka Leona Dolečková ze společnosti IdeaSense metodou human centred design, budou doporučení, co se má v procesu výroby a spotřeby změnit. Vznikne veřejný dokument, který shrne poznatky z výzkumu i kulatých stolů a Zachraň jídlo se bude snažit změny dál prosazovat.

“Doposud jsme dělali happeningy a jezdili jsme na pole paběrkovat. Aby se ale něco skutečně změnilo, je třeba začít prosazovat systémové změny. Jsme si vědomi, že to nebude lehký proces, ale chceme se o to pokusit,” dodává Adam Podhola.

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Název letošní kampaně„Jsem připraven“ odkazuje na tvrzení zástupců obchodních řetězců, kteří dříve říkali, že zákazníci nejsou na nestandardně vypadající ovoce a zeleninu připraveni.

Díky kampani se ovšem veřejné mínění mění. V srpnu 2016 začaly nestandardní zeleninu zkušebně prodávat obchody Penny Market a také internetový portál Rohlik.cz.

Kromě prodeje v supermarketech by se produkty teoreticky mohly využívat v druhotném zpracovatelství, v jídelnách, restauracích nebo ve formě produktů. 

Podle OSN se kvůli nevyhovujícímu vzhledu vyhodí až 20 % produkce1.

  • Produkce a vyhazování našeho jídla je významný zdroj skleníkových plynů. Dle Organizace pro zemědělství a výživu OSN je uhlíková stopa vyplýtvaného jídla až 4,4 gigatun CO2 ročně, což odpovídá 8 % celosvětových emisí. 2

Kulaté stoly v rámci kampaně Jsem připraven se konají pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Kontakty:

Adam Podhola, mluvčí, tel. 605 902 732, adam.podhola@zachranjidlo.cz

Anna Strejcová, PR a marketing, tel. 737 758 563, anna.strejcova@zachranjidlo.cz


Zdroj: Zachraň jídlo, 24. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:29