Agris.cz - agrární portál

Likérka Milan Metelka z Vyškovska vyrobí kolem 800.000 lahví

24. 11. 2016 | ČTK

Likérka Milan Metelka se sídlem v Drnovicích na Vyškovsku letos vyrobí 800.000 lahví likérů a dalších alkoholických nápojů. Stále víc se jí daří prodávat vaječné likéry, které se velkou měrou podílejí i na celkovém meziročním růstu produkce o 15 procent. ČTK to dnes řekl většinový vlastník společnosti Milan Metelka.

Rodinný podnik se specializuje na likéry s menším obsahem alkoholu jako vaječné likéry nebo takzvané shakers. Do její produkce ale patří i absint. Zhruba 40 procent zboží likérka exportuje. "Letos ale rostou především prodeje v tuzemsku. Naše nejsilnější řada Milky letos dělá asi 300.000 lahví. Polovina z nich se prodá v zahraničí," uvedl Metelka.

Firma obnovila produkci v 90. letech minulého století a s nástupem krize v roce 2008 měla velké problémy právě kvůli tomu, že velká část její produkce šla na export. Naopak metanolová aféra, která s trhem zamávala v roce 2011, společnost tolik nepostihla, neboť nízkoalkoholické nápoje se prodávaly dál. "Přesto důvěra v lihoviny klesla a lidé přestali věřit méně známým značkám," uvedl Metelka.

Trh se podle něj v posledních letech změnil a je méně pružný. Velcí výrobci tlačí na zavedené značky a příliš neexperimentují. Metelka dřív ročně vyvíjel několik druhů nových likérů, teď je to jeden ročně a firma vyrábí osm zavedených značek.

Společnost má obrat kolem 20 milionů korun ročně a letos čeká růst o zhruba 15 procent. Milan Metelka je od roku 2009 akciovou společností s menšinovým podílem vizovické likérky Rudolf Jelinek, která likérce zajišťuje i distribuci. Od loňska Metelka přestěhoval výrobu z Moravských Prus na Vyškovsku právě do Vizovic, protože původní výrobní prostory byly malé.

Metelka navazuje na výrobu likérů, s kterými začal v roce 1934 ve Vyškově jeho dědeček Antonín Metelka. Rodinná firma distribuovala své produkty, například režnou, rum, griotku nebo bylinný likér Praděd, po celé Moravě. Své kapacity sice utlumila za druhé světové války, skončit ale musela až po roce 1948. Dnešní společnost vnuka zakladatele navázala na rodinnou tradici v roce 1992. Do výroby a prodeje se už zapojila čtvrtá generace likérníků, kterou zastupuje syn majitele Jan.

V ČR působí zhruba desítka výrobců lihovin. K největším patří Stock nebo Granette & Starorežná distilleries. Milan Metelka patří k těm menším.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 24. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 22:34