Agris.cz - agrární portál

Vyškovský pivovar letos plánuje zvýšení prodeje o pětinu

25. 11. 2016 | ČTK

Vyškovský pivovar, který má od státu v desetiletém nájmu společnost Czech Beverage Industry Company, letos plánuje zvýšení prodeje o pětinu na více než 13.000 hektolitrů. Firma ale bojuje se špatnou pověstí místního piva, kterou zavinily technologické problémy. Loni prodala necelých 11.000 hektolitrů, což bylo historické minimum. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Roman Kotolan.

Vyškovskému pivovaru k většímu prodeji pomáhají dodávky takzvaných piv privátních značek, což jsou piva, která si pro sebe nechávají vyrábět obchodní řetězce a pak je prodávají pod svou značkou. Ve Vyškově vyhráli tendr skupiny COOP a vaří pro ni pivo se značkou Královar.

"Je to nyní už běžná věc, prakticky všechny pivovary dělají pro řetězce," uvedl Kotolan. Kromě toho mají ve Vyškově vlastní značky jako Vyškovské pivo, Cechmistrovský grunt, pivo Dubmistr nebo exportní Praguell. Speciály už pivovar prakticky nedělá. "Výroba speciálů byla utlumena v rámci zlepšení profitability, zůstal jen tradiční speciál Jubiler," uvedl ředitel.

Vyškovskému pivovaru podle Kotolana roste export, letos bude tvořit zhruba deset procent výstavu. Pivo z Vyškova se vozí na Slovensko, do Itálie, Maďarska nebo do Polska. Pivovar si ale musí po technologických problémech, které odstranil loni, znovu budovat pozici na Vyškovsku. Vlajkovou lodí je pro něj pivnice v areálu pivovaru, jinde v regionu vlastní hospodu nemá a prodává jen v rámci takzvaných soutočí, kdy hostinský čepuje více piv různých značek.

"Na začátku roku 2015 se nám podařilo odstranit technologickou příčinu, kvůli níž kvalita piva nebyla dobrá. Od roku 2015 se kvalita stabilizovala a nyní můžeme plánovat znovu návrat ke standardům a pracovat na zvyšování prodeje," podotkl Kotolan.

Za velký problém považuje situaci ohledně majitele pivovaru. Ten vlastní státní podnik Jihomoravské pivovary; vedle budějovického Budvaru je vyškovský pivovar jediným státem vlastněným provozem v ČR. Tento fakt souvisel s nevyřešenými restitucemi - historicky totiž vyškovský pivovar vlastnilo olomoucké arcibiskupství. Církev ale před několika týdny boj o jeho vrácení vzdala. O dalším osudu pivovaru by teď mělo rozhodnout ministerstvo zemědělství.

Případný prodej není podle Kotolana aktuální, současný nájemce má smlouvu na dalších pět let. Problém je ale to, že se do vyškovského pivovaru dlouho neinvestovalo ve větší míře. Pivovar je navíc dimenzovaný na zhruba desetinásobek současné výroby, což má vliv na zisk.

Czech Beverage Industry Company si pivovar pronajala v roce 2011 od státu. Jejím vlastníkem je Jiří Kopenec, který je i předsedou představenstva skupiny Agra, která dodává komodity pro zemědělce. Pivovar aktuálně zaměstnává 28 lidí.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 13:06