Agris.cz - agrární portál

Poslanci nejspíš zpřesní zákon o využívání genetických zdrojů

25. 11. 2016 | ČTK

Poslanci nejspíš zpřesní zákon o využívání genetických zdrojů zvířat. Změny se mají týkat i chovu starokladrubských koní u soukromých chovatelů, tedy mimo Národní Hřebčín v Kladrubech. Sněmovní zemědělský výbor všechny navržené úpravy doporučil schválit. Dolní komora o nich bude moci rozhodnout příští týden.

Hlavním cílem změn je zlepšit fungování Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů. Úpravy plemenářského zákona mají rovněž zpřesnit povinnosti účastníků tohoto programu.

Změny mají podle ministerstva zemědělství zajistit jeho garanci za zachování biologické rozmanitosti v zemědělství u vybraných plemen a druhů zvířat. Novela mimo jiné stanoví podmínky pro zařazení vlastníka genetického zdroje zvířete, chovatelského sdružení a genobanky do programu a podmínky pro změnu nebo zrušení těchto rozhodnutí.

Poslanci chtějí v zákoně výslovně stanovit mimo jiné to, že "k plemenitbě včel mohou být využívána pouze plemenná včelstva nebo sperma včely medonosné kraňské". Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) doporučil v zákoně zrušit výlučné postavení Národního hřebčína v Kladrubech vzhledem k tomu, že více než 60 procent všech starokladrubských koní je v držení soukromých chovatelů.

Ministerstvo má podle nynějších pravidel současně zařazovat do programu jedním rozhodnutím vlastníka, chovatele i zvíře, a to na pět let. V praxi to ale nefunguje, důvodem jsou výměny zvířat mezi jejich majiteli nebo krátký reprodukční cyklus drobných hospodářských zvířat. Počet evidovaných zvířat se pohybuje okolo 10.000 a každý rok je nutno nově zařadit zhruba pětinu z tohoto počtu, uvedlo ministerstvo.

Novela má proto změnit definici genetického zdroje zvířat. Ministerstvo bude nově do programu zařazovat druh nebo plemeno zvířete, chovatelská sdružení, vlastníky genetických zdrojů zvířat a genobanky, které nově nebude muset provozovat jen jedna firma či společnost.


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:10