Agris.cz - agrární portál

MZe zvýšilo podporu v rozvojovém programu o 37 pct na 6,3 mld. Kč

28. 11. 2016 | ČTK

Ministerstvo zemědělství zvýšilo podporu v podzimním kole dotačního programu pro rozvoj venkova o 37 procent na 6,3 miliardy korun. Dnes o tom informovalo v tiskové zprávě. Peníze půjdou hlavně na investice do zemědělských podniků. Konkrétní výši peněz pro jednotlivá opatření resort nesdělil. Peníze na navýšení získalo ministerstvo z loňských přebytků v rámci stejného programu.

"V tomto kole byli velmi úspěšní malí zemědělci s rozlohou polí do 150 hektarů. Státní zemědělský intervenční fond, platební agentura ministerstva, totiž doporučil přibližně 94 procent jejich žádostí," uvedl resort. Přestože byli úspěšní téměř všichni, získají malí zemědělci z celkového obnosu přibližně 12 procent, což představuje 791 milionů korun. Ministerstvo uvedlo, že jde o meziroční navýšení o více než desetinu. "V rámci investic do zemědělských podniků získali malí farmáři dokonce 22 procent z částky určené na tuto operaci," dodal resort.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se snaží stát podporovat menší projekty, zařadil do nich proto i nákup zemědělských strojů, jako jsou traktory. O příspěvky nově mohli požádat také mladí začínající zemědělci, kteří v oboru pracují nejvýše do pěti let. Dosud mohli o tuto podporu požádat jen farmáři podnikající maximálně dva roky.

Zemědělci, potravináři a lesníci poslali celkem 5065 žádostí, zemědělský fond doporučil 4064 z nich. Na dotaci na modernizaci výroby Tuřanského zelí by tak mohl dosáhnout například podnik AGRO Brno - Tuřany nebo firma Pěstitel Stratov na investice do pěstování cibule. Peníze dostanou i velké podniky, například společnost Madeta na inovace tvarohových výrobků. Fond doporučil i projekty pro firmy z koncernu Agrofert vlastněného ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Jde například o zlepšování procesů při porážení a opracování drůbeže ve Vodňanské drůbeži nebo inovace technologie přijmu mléka pro Olmu.

Kvůli velkému množství žádostí se budou projekty za zhruba 1,1 miliardy korun administrovat až na jaře.

V minulém kole dotací zemědělci všechny peníze nevyčerpali. Stát nabídl až tři miliardy Kč, ministerstvo zemědělství doporučilo k proplacení asi 1400 projektů za 2,26 miliardy korun. Resort peníze, které mohli zemědělci a potravináři získat, přitom navýšil, původně chtěl rozdělit 2,3 miliardy Kč. V prvním kole bylo zemědělcům, potravinářům a lesníkům rozděleno 7,5 miliardy korun. Nejvíce šlo do živočišné výroby.

Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:27