Agris.cz - agrární portál

Kontrola odhalila nelegální porážku v tržnici SAPA

29. 11. 2016 | SVS ČR

Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Policií České republiky (PČR) odhalili v závěru uplynulého týdne v pražské tržnici SAPA nelegální porážku kachen v restauraci. Při kontrole zajistili stovky kilogramů kachního masa a kostí. Tyto produkty bude muset provozovatel na své náklady nechat neškodně zlikvidovat v asanačním podniku. Zároveň mu hrozí až půlmilionová pokuta.

V zázemí restaurace DUNG LIEN bylo při kontrole, uskutečněné 25. 11. 2016 na podnět SZPI, zjištěno, že zde zabíjeli, porcovali a skladovali kachny a patrně z nich následně připravovali pokrmy pro své hosty. Vše výše uvedené probíhalo bez předchozího schválení ze strany veterinárního dozoru, což je nepřípustné, navíc v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Kromě 650 kg masa a kostí zde bylo přechováváno také osm živých kachen. Z tohoto důvodu předá SVS Úřadu městské části Praha – Libuš zároveň podnět pro podezření na týrání zvířat.

Jedná se již o několikátý letošní případ závažného porušení legislativy zjištěný v areálu SAPA. Například koncem září společná kontrola SVS s PČR odhalila nelegální sklad a v něm více než 35 tun živočišných produktů. Kontroly tržnice SAPA jsou letos prováděny častěji než v předchozích letech a to především na základě podnětů PČR.

„Pokud chce kdokoliv podnikat na území České republiky, musí respektovat zdejší právní předpisy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.  „Potraviny živočišného původu jsou velmi rizikovou komoditou, pokud jde o jejich potenciál poškodit zdraví spotřebitele. Podle toho s nimi musí být také nakládáno,“ dodal.

Pod veterinárním dozorem je v České republice kompletně celý řetězec vzniku, výroby a distribuce potravin živočišného původu s výjimkou balených potravin v maloobchodních prodejnách a pokrmů v zařízeních veřejného stravování. Systém kontroly „od vidlí po vidličku“ má vést k tomu, aby se spotřebitel mohl spolehnout na to, že může zakoupenou potravinu konzumovat bez rizika.

Mgr. Petr Pejchal

oddělení vnější komunikace

 


Zdroj: SVS ČR, 29. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:15