Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj chce příští rok podpořit včelaře milionem korun

30. 11. 2016 | ČTK

Zlínský kraj chce v příštím roce podpořit včelaře milionem korun. Podpora je určena současným i začínajícím včelařům, dotaci jich může získat až 100. Záměr projednali krajští radní, schvalovat jej v prosinci budou zastupitelé. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

Zlínský kraj pomáhá včelařům prostřednictvím dotací na nákup vybavení od roku 2006. Dosud na tyto účely dal zhruba šest milionů korun, zakoupeno za ně bylo kolem 2000 úlů a asi 1500 rojů včel.

"Tato podpora má pozitivní vliv nejen na obměnu a navýšení počtu úlů a včelstev v kraji, ale také na obnovu včelího díla, a tím snížení výskytu moru včelího plodu," uvedla krajská radní pro životní prostředí a zemědělství Margita Balaštíková (ANO).

Dotace na příští rok jsou podle Janečkové určeny na pořízení základního vybavení, tedy třech až šesti kusů nástavkových úlů s varroa dnem a rámkových přířezů nebo rámků, i na zakoupení doporučeného vybavení - včelařského kuřáku, rojáčku, rozpěráku nebo včelařského drátku.

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování přírodních a kulturních rostlin.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 06:47