Agris.cz - agrární portál

MOL potvrdil, že se nebude ucházet o Plzeňský Prazdroj

30. 11. 2016 | ceskenoviny.cz

Maďarská energetická skupina MOL není na užším seznamu kandidátů na převzetí Plzeňského Prazdroje a dalších východoevropských značek pivovaru SABMiller. Na setkání s novináři to dnes řekl člen představenstva skupiny MOL Oszkár Világi. Potvrdil tak dřívější informaci agentury Reuters. Celková hodnota prodávaných značek se podle dřívějších odhadů pohybuje mezi pěti a sedmi miliardami eur (135 až 189 miliard Kč).

"Zájem jsme nejdříve měli, ale nabídku jsme nakonec nepodali. Viděli jsme tady různé synergie, ale i určitá rizika," řekl Világi. "Retailový byznys má jiné násobky provozního zisku EBITDA, než na co jsme zvyklí. Nedovedu si představit, že bychom něco koupili za dvanáctinásobek EBITDA. To by se vedení velmi těžko vysvětlovalo, že jsme za to zaplatili dopředu tolik peněz," dodal.

Na užší seznam kandidátů na převzetí Prazdroje a dalších značek pivovaru SABMiller se podle Reuters dostalo několik uchazečů, včetně japonského pivovaru Asahi či investiční skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.

MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní více než 1900 čerpacích stanic ve 12 zemích střední a jihovýchodní Evropy. Působí ve více než 40 zemích a zaměstnává téměř 28.000 lidí po celém světě. Provozuje i čtyři rafinérie a dva petrochemické závody. V příštích pěti letech hodlá investovat zhruba sedm miliard dolarů (cca 180 miliard Kč).

Skupina MOL v České republice loni zahrnovala společnosti MOL Retail ČR (bývalý Lukoil), MOL čerpací stanice (bývalý Agip), Slovnaft ČR a Pap Oil. Ke konci roku roku se sloučily firmy Pap Oil a MOL Retail ČR se společností Slovnaft ČR, která se stala jejich právním nástupcem.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 30. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:25