Agris.cz - agrární portál

KMOTR - Masně Kroměříž loni vzrostl zisk téměř o 40 procent

30. 11. 2016 | ČTK

Společnosti KMOTR - Masna Kroměříž loni oproti roku 2014 vzrostl zisk o téměř 40 procent na 27,1 milionu korun. Předloni firma, která patří do skupiny Agrofert ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, vykázala zisk 19,8 milionu Kč. Tržby kroměřížské masny za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží se ale loni meziročně snížily o čtyři procenta na 611,6 milionu korun.

Vedení společnosti pokles tržeb ve výroční zprávě na webu www.justice.cz vysvětluje tím, že je dán především poklesem prodejních cen ve vazbě na snížení ceny výrobních surovin. Masně se loni podařilo asi o šest procent zvýšit objem výrobků prodaných v zahraničí. V minulém roce se tak export na tržbách podílel více než 24 procenty. Většina dodávek mířila tradičně na Slovensko, výrazné byly i zakázky v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

KMOTR - Masna Kroměříž patří především k předním tuzemským výrobcům trvanlivých salámů, za které loni utržila 589,3 milionu korun. Společnost obchodovala se sortimentem zboží, který čítal bezmála sto položek. Masna loni v průměru zaměstnávala 190 lidí, v roce 2014 jich bylo o 16 méně. Nejvýznamnější loňskou investicí bylo pořízení narážecího zařízení a klipsovacího stroje.

Na letošek firma plánovala stavbu administrativní budovy a rozšíření výrobních kapacit. Co se hospodaření týče, představenstvo ve výroční zprávě na letošek plánovalo mírný nárůst tržeb a udržení ziskovosti. Jako možná rizika uvádělo růst cen základních surovin, případně jejich částečný nedostatek.

Společnost navazuje na více než padesátiletou tradici výroby masných výrobků v Kroměříži. Firma KMOTR - Masna Kroměříž byla založena v roce 1999 jako Masna Kroměříž - odbyt. Její základní kapitál činí 21 milionů korun. Jediným akcionářem společnosti KMOTR - Masna Kroměříž je Agrofert, kterému loni vzrostl zisk o 40 procent na 8,6 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 05:04