Agris.cz - agrární portál

Hradečtí lesníci začali řezat vánoční stromky, ceny nezvýší

30. 11. 2016 | ČTK

Lesníci z Městských lesů Hradec Králové začali v minulých dnech vyřezávat vánoční stromky. Většinu z více než 2000 stromků pro vánoční trh bude tvořit borovice lesní z prořezávek mladých porostů. Ceny stromků budou stejné jako loni, za borovici lesní lidé zaplatí 230 korun. Stromky začne podnik prodávat 1. prosince. ČTK to dnes řekl nadlesní Tomáš Jankovský.

Zhruba čtvrtinu stromků hradečtí lesníci vyřežou z plantáží, které začal podnik zakládat před více než deseti lety. Na rozdíl od borovic z prořezávek v mladém lese jsou stromky z plantáží kvalitnější a podnik také podle Jankovského může nabídnout lidem širší sortiment. Z plantáží jdou do prodeje jedle, borovice černá a smrk pichlavý. Stromky z plantáží jsou dražší, například jedle bude za 450 korun a borovice černá za 350 korun.

Prodej začne ve čtvrtek v hájovně Marokánka u Krňovic, kde budou lesníci prodávat stromky do 11. prosince. Od 12. prosince se budou stromky prodávat i v hájovně U Zeleného sloupku na Novém Hradci a v centru města u obchodního centra Atrium, a to až do vyprodání zásob.

Vedle vánočních stromků připravují Městské lesy i prodej kaprů vylovených z lesních rybníků. Prodej ryb začne 21. prosince, k dostání budou v hájovně U Zeleného sloupku, v objektu radnice č.p. 1 na Velkém náměstí, u centra Atrium a na sádkách Datlík. Ceny budou stejné jako loni. Kapr o váze do 2,5 kilogramu bude za 85 Kč/kg, kapr nad 2,5 kilogramu bude za 90 Kč/kg.

Městské lesy Hradec Králové hospodaří asi na 3800 hektarech lesů a radnice preferuje jejich rekreační funkci. Prodej vánočních stromků a ryb je jejich doplňkovou činností. Městské lesy zejména dbají na to, aby byly v lesích v pořádku cesty pro cyklisty či bruslaře a v zimě pro běžkaře a budují odpočinková místa s altány a lavičkami. Při tržbách kolem 50 milionů korun podnik vykazuje roční zisky v řádech statisíců korun.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:26