Agris.cz - agrární portál

Racek tříprstý se objevil na Vrbici u Bohumína

1. 12. 2016 | Moravský ornitologický spolek

Pozorovatelé ptáků z celé republiky jezdí obdivovat racka tříprstého na Vrbici u Bohumína.

Racek tříprstý žije na strmých skalních útesech kolem mořského pobřeží a na skalnatých ostrovech Severního moře. Zcela výjimečně se zatoulá i do vnitrozemí a v takovém případě se stává cílem výprav mnoha ornitologů a pozorovatelů ptáků. V těchto dnech se vyskytuje na bývalé štěrkovně Vrbice mezi Bohumínem a Ostravou.

Racek tříprstý je stejně velký jako náš racek chechtavý. Je převážně bílý s šedým hřbetem a křídly, která mají výrazné tmavé konce. Má tmavé nohy a žlutý zobák. Přes zimu se u něho objevuje výrazný tmavošedý pruh za okem. Mladí ptáci se poznají podle tmavého konce ocasu, tmavého zobáku, výrazného černého opeření na křídlech i krku a dvou tmavých pruhů na hlavě.

Rackové tříprstí loví především malé druhy ryb, korýše, hmyz nebo červy, často doprovázejí velké rybářské lodě a za nimi na hladině sbírají zbytky ulovených ryb. Někdy okrádají menší druhy vodních ptáků o ulovenou kořist.

Pouze velmi výjimečně se tito mořští ptáci objevují ve střední Evropě. V České republice se objevují nepravidelně a poměrně vzácně. Ornitologové evidují asi 120 výskytů tohoto druhu za posledních 150 let. Každé jejich pozorování ve vnitrozemí považují ornitologové za velmi významné a jedinečné. Neváhají proto a vyrážejí za nimi, protože nikdo neví, jak dlouho se u nás rackové tříprstí zdrží.

Ornitologové z Moravského ornitologického spolku předpokládají, že se zde pobudou pouze několik dní a pak opět odletí zpět k mořskému pobřeží. Stejně tak tomu bylo i v listopadu 2012, kdy se dokonce dva mladí rackové tříprstí zdržovali na Hradeckém rybníku v Tovačově. Prohlédnout si je můžete na videu Moravského ornitologického spolku: https://youtu.be/2pIl6NJaoM4 .

 

Jiří Šafránek

 

 


Zdroj: Moravský ornitologický spolek, 1. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:35