Agris.cz - agrární portál

Za tři měsíce přes 1200 podaných žádostí o dotace na projekty odpadového hospodářství

4. 12. 2016 | Ministerstvo životního prostředí

Státní fond životního prostředí ČR uzavřel příjem žádostí ve dvou výzvách Operačního programu Životní prostředí 2014–2020, které nabídly žadatelům dotace na projekty zaměřené na předcházení vzniku odpadů a jejich další využití. O dotace byl obrovský zájem, který vysoko překročil vyhrazené dvě miliardy korun. Za tři měsíce zájemci podali do dvou otevřených výzev celkem 1215 žádostí s celkovým požadavkem dotace z EU prostředků přes 3,4 miliardy korun. Všechny došlé žádosti Státní fond životního prostředí ČR vyhodnotí do čtyř měsíců.

O finanční podporu na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění, úpravu a další nakládání s odpady mohly do 30. listopadu žádat zejména kraje, města, obce, původci odpadu i podnikatelské subjekty. Velký zájem měly obce zejména o dotace na pořízení domovních kompostérů pro občany. Evropské dotace půjdou také na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic. Všechny tyto projekty mají jeden společný cíl - přispět ke snížení množství odpadů, které budou končit na skládkách.

40. výzva – prevence vzniku odpadů

Pro žadatele bylo v této výzvě připraveno celkem 100 milionů Kč na projekty předcházení vzniku biologicky rozložitelného odpadu prostřednictvím, konkrétně na domovní kompostéry, Fond ale přijímal i projekty na vybudování sběrné sítě kontejnerů pro textil, a to včetně svozových prostředků nebo na vybudování center opětovného použití odpadů. O dotaci v celkové výši téměř 500 milionů korun, tedy téměř 5x převyšující stanovenou alokaci, si řeklo celkem 315 žadatelů.

41. výzva – materiálové a energetické využití odpadů

Přesně 900 přijatých projektů s celkovými náklady přes 5 miliard korun a požadavkem dotace necelé 3 miliardy korun – to je výsledek ukončené výzvy zaměřené na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů. Své žádosti mohli zájemci o dotace podávat na výstavbu či modernizaci sběrných dvorů, třídicích linek, zařízení pro materiálové využití odpadů, zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady, včetně zdravotnických odpadů, nebo na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic.

U některých projektů této výzvy, u kterých činí výše dotace 25 nebo 30 % způsobilých výdajů, mohou žadatelé kromě dotace navíc získat i zvýhodněnou půjčku od Státního fondu životního prostředí ČR s nízkou úrokovou sazbou již od 0,45 %. Na tyto půjčky Fond vyčlenil 250 milionů korun a zájemci díky nim mohou pokrýt až 100 % celkových způsobilých výdajů na jimi realizovaný projekt. Žádat o ně mohou až do konce roku 2018, nejpozději však před schválením podkladů pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace z Operačního programu Životní prostředí. Získání půjčky je podmíněno schválením dotace z OPŽP.

Kontakty pro média:

Jana Taušová

zástupkyně tiskové mluvčí MŽP

Tel.: +420 739 242 379

E-mail: tiskove@mzp.cz

Lucie Früblingová

tisková mluvčí SFŽP ČR

Tel.: +420 733 142 625

E-mail: komunikace@sfzp.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 4. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:36