Agris.cz - agrární portál

Pivovary na jihu Moravy zaznamenaly mírný úbytek hospod

5. 12. 2016 | ČTK

Pivovary v Jihomoravském kraji zaznamenaly mírný úbytek hospod, zřejmě to souvisí s elektronickou evidencí tržeb (EET). Restaurací, které přestaly odebírat pivo, je ale zatím jen pár a podle některých pivovarů je na hodnocení dopadu této novinky příliš brzy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pivovary.

"Od čtvrtka přestaly brát Slavkovské pivo dva provozy, ostatní pokračují ve standardních odběrech, které navíc po říjnové stagnaci rostou a vrací se do zaběhlých kolejí," řekl dnes ČTK Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru. Podle něj se pivovaru daří získávat další odběrná místa a s největší pravděpodobností jej konec několika restaurací následkem zavedení EET nijak nepostihne.

Pokles počtu odběratelů zaznamenal i pivovar ve Vyškově. "V současnosti máme potvrzeno ukončení provozu několika zákazníků, a tím samozřejmě i snížení našeho prodeje. Nicméně konečný počet uzavřených provozoven budeme znát až v průběhu příštího týdne na základě zpráv našich obchodních zástupců," uvedl ředitel pivovaru Roman Kotolan.

Zavedení novinky zatím příliš nechce hodnotit pivovar Starobrno. "Momentálně si netroufneme předjímat, kolik provozoven v důsledku EET skutečně skončí. Máme signály, že například i ty hospody, které v létě hlásily, že se k EET nepřipojí a zavřou, dál fungují. Uvidíme, jak trh zareaguje. Neustále to sledujeme a zatím výrazné změny nevidíme," uvedla mluvčí Heinekenu, kam pivovar spadá, Jana Pikardová. Kritické budou podle ní první tři měsíce a určitě s tím bude spojeno i zdražení piva. Heineken se snaží hospodám s EET pomáhat. "Proto jsme připravili dokument, který stručně vysvětluje principy elektronické evidence tržeb včetně základního popisu zařízení. Konečný výběr a zakoupení zařízení je ovšem výhradně na zákazníkovi a především jeho potřebách," uvedla Pikardová.

Zavedení EET se zatím nedotklo brněnského minipivovaru Lucky Bastard. "Máme však zprávy od pivovarských přátel, že některé subjekty to již postihlo. Hospody neobjednávají pivo a některé třeba přestaly brát od malých pivovarů, které nejsou plátci DPH. Podniky, které dosud sázely na nízkou marži, levné pivo a peníze od pivovarů, nemusí být schopny přežít," myslí si Jan Grmela z tohoto minipivovaru.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 23:06