Agris.cz - agrární portál

Letošní sezonu v palírnách zachraňují jen jablka

6. 12. 2016 | Denik.cz

Pěstitelské pálenky na Kutnohorsku bude letos méně. V některých palírnách to dokonce vypadá, že její výroba klesne až na polovinu loňské produkce.

Na vině je podle majitelů trojice palíren na Kutnohorsku hlavně sucho. „Nechci říkat, že se jedná o jednu z nejhorších sezon několika posledních let. Ale oproti loňsku je určitě výrazně slabší," uvedl Michal Aron z palírny Kácovka. Podle něj je hlavní příčinou velké sucho, kdy většina úrody opadala. „Švestky a hrušky téměř nebyly, tím pádem nebyl ani zájem o jejich zpracování. Tam jsem na nějakých dvaceti procentech oproti loňsku," doplnil Aron.

Přestože je úroda slabá, v palírně se pálí. Pálenicím jednoznačně dominuje jablkovice, tedy pálenice z jablek. „Pálili jsme ale třeba i z jahod," uvedl Aron jednu z těch méně obvyklých pálenek.

Slabší úrodu potvrzuje také majitel Pěstitelské palírny na kutnohorském Karlově Stanislav Hapal. „Jsme na šedesáti procentech ve srovnání s minulým rokem. Mezi pálenicemi jednoznačně převažují ty z jablek," řekl. Podle něj letos švestky k pálení téměř vůbec nebyly. „Něco málo se objevilo mirabelek," doplnil Hapal. Také podle něj může být na vině slabé úrody ovoce vhodného k pálení počasí respektive sucho.

Situace je v podstatě stejná také ve třetí palírně na Kutnohorsku. „Pokud mám srovnat letošní produkci s tou loňskou, tak jsme zhruba na sedmdesáti procentech," uvedl

Jan Kadlec, manažer Bohdanečské palírny. Také tady dominují pálení i moštování jablka. „Pro zákazníky vyrábíme i mošty pasterizované, které jim vydrží až rok," doplnil Kadlec.

Autor: Hana Kratochvílová


Zdroj: Denik.cz, 6. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:46