Agris.cz - agrární portál

Zpřísnění podmínek prodeje sudového vína Senát možná neschválí

7. 12. 2016 | ČTK

Senátní výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí odmítl vinařskou novelu, která by měla zpřísnit podmínky prodeje sudového vína. Rozhodl o tom dnes pod dvouhodinové debatě nejtěsnější většinou. Snahy o její úpravy přijaty nebyly, i když například i zástupci ministerstva zemědělství podporovali roční odklad zavedení nových pravidel.

Novelou, o níž Senát rozhodne za týden, se bude zabývat ještě senátní zemědělský výbor. Jeho předseda Jan Hajda (ČSSD) podporuje přijetí novely beze změn spolu se Svazem vinařů ČR a Vinařskou unií ČR. Podle Sdružení obchodníků s vínem a vinoték jsou nová pravidla nerealizovatelná. Rovněž pravicoví senátoři v čele s Ivo Valentou (za soukromníky) se postavili proti tomu, aby na snahu o postih prodeje falšovaného vína dopláceli zvýšenými náklady a administrativou všichni dovozci a prodejci.

Novela počítá mimo jiné s tím, že sudové víno by nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Zakazuje se také prodej vína z automatů. Vinotéky, které prodávají víno jako sudové, budou muset používat znovu nenaplnitelné nádoby s jednorázovým uzávěrem, například lahve nebo bag-in-boxy. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno.

Senátorka Jitka Seitlová z klubu KDU-ČSL navrhovala účinnost ustanovení týkajících se sudového vína o rok odložit. Ze 60 dnů na půl roku by chtěla prodloužit lhůtu pro registrace a trikoloru na uzávěrech lahví s vínem změnit z povinné na dobrovolnou. Její návrhy ministerstvo podporovalo.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 12:31