Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt chce letos prodat více sektů, celkový trh také roste

7. 12. 2016 | ČTK

Díky letošním vyšším prodejům v obchodech i gastronomii očekává letos skupina Bohemia Sekt o jednotky procent vyšší prodej sektů než loni. Firma, která si dlouhodobě drží na trhu šumivých vín podíl kolem 70 procent, měla loni mimořádný rok, když prodala 11,6 milionu lahví sektů, meziročně o 14 procent více. Více sektů prodal podnik jen v roce 1999 k oslavám milénia. Rozhodne ale až poslední měsíc v roce, kdy se prodá přes 30 procent ročního objemu, řekl ČTK ředitel společnosti Ondřej Beránek.

"Sekt je barometrem společenské nálady, což se nám opět potvrzuje. Růst prodejů zaznamenáváme kontinuálně od loňských Vánoc a v podstatě jsme měli pocit, i podle akcí v obchodech, že Vánoce snad ani neskončily," uvedl Beránek. S tím podle něj koresponduje fakt, že od roku 2013 podle Českého statistického úřadu rostou spotřebitelské i podnikatelské indikátory důvěry i tržby v maloobchodě. Trh sektů za posledních 12 měsíců rostl dvouciferně, o více než 14 procent.

Podle současného vývoje by měl letošní prosinec oproti loňsku mírně posílit. "Rozhodnou ale až Vánoce, kdy si sekty kupují někteří zákazníci jenom jednou za rok, takže bude záležet i třeba na chování řetězců, jak moc budou používat Bohemia Sekt jako marketingový nástroj na lákání zákazníků do svých obchodů," uvedl Beránek. Největší vinařská skupina letos vína ani sekty nezdražovala.

Podnik vyrábí sekty už od října ve dvou směnách. "Jsme připraveni na to, abychom byli schopni dodat na trh o jednotky procent více oproti loňsku. Pokud by poptávka byla ještě větší, tak dokonce může dojít k tomu, že bychom mohli být vyprodaní," uvedl ředitel. Sekt musí být totiž šest měsíců před tím, než se stočí do láhví, zakvašený. Kvůli zvýšené poptávce během roku musel letos podnik přidat zhruba 20 směn oproti dlouhodobému plánu. "Výroba by se měla zastavit 23. prosince," řekl. Podnik zatím nepočítá s výrobou mezi svátky.

Firma nabízí 20 vlastních šumivých vín. Největší podíl na celoročních prodejích, 60 procent, má Bohemia Sekt demi sec, nejprodávanějším sekt v ČR. Následují varianty brut, rosé a řada prémiových sektů Bohemia Sekt Prestige. Trvale roste také spotřeba "bílého" nealkoholického Bohemia Sektu, jehož firma loni prodala 370.000 lahví, meziročně o 19 procent více. Letos v květnu uvedla na trh variantu rosé. V polovině roku se na trhu objevila limitovaná edice sektu Karel IV. a v listopadu a prosinci Bohemia Sekt Tereza Maxová Collection.

Skupina loni prodala 28 milionů lahví sektů, vín a lihovin, meziročně o dva miliony lahví více. Kromě sektů počítá letos také s růstem prodeje tichých vín o několik procent. Nejúspěšnější je řada Habánské sklepy, jejichž prodej převýší pět milionů lahví.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:30