Agris.cz - agrární portál

Senátní výbor doporučil přijmout novelu vinařského zákona

8. 12. 2016 | ČTK

Senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu doporučil přijmout novelu vinařského zákona, která má pomoci omezit falšování vína a potírat černý trh s vínem. Z návrhů ministerstva zemědělství na úpravu normy podpořil pouze doprodej sudového vína do konce roku 2017. ČTK to dnes po jednání řekl předseda výboru Jan Hajda (ČSSD). O osudu novely by měl jednat Senát v polovině prosince.

Ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) se znění, které schválila Sněmovna, nelíbí. Ministerstvo bojovalo například o to, aby nemuseli vinaři povinně značit trikolórou české a moravské lahvové víno.

"Výbor jednoznačně podpořil novelu zákona o vinohradnictví, v plné účinnosti zákon začne platit pro sudová vína po přechodném období od prvního ledna 2018. Toto má velkou logiku, neboť vinaři budou v září sklízet hrozny, budou chystat mladé víno a toto víno bude v prodeji nejdříve k měsíci lednu," řekl dnes Hajda.

Novela počítá mimo jiné s tím, že sudové víno by nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. "Pokud se vinotéka bude chtít stát sama příjemcem sudového vína ze zahraničí, tak si musí vybudovat vinařský závod. Jestli si poslanci a senátoři myslí, že si kvůli prodeji dvou tisíc litrů vína měsíčně budou budovat vlastní závody, tak to se mýlí," řekl ČTK místopředseda Vinařské asociace ČR Petr Marek.

Novelou se zakazuje se také prodej vína z automatů. Vinotéky, které prodávají víno jako sudové, budou muset používat znovu nenaplnitelné nádoby s jednorázovým uzávěrem, například lahve nebo tzv. bag-in-boxy. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno.

Přijetí novely bez zpřísňujících poslaneckých změn podporuje například Svaz vinařů ČR a Vinařská unie ČR. Podle Sdružení obchodníků s vínem a vinoték jsou nová pravidla nerealizovatelná.

Jurečka řekl, že by měl Hajda zvážit, zda není při ochraně zájmů vinařů ve střetu zájmů. Sám totiž na 120 hektarech pěstuje vinnou révu a produkuje vína. "Myslím si, že je špatně, když sociální demokracie kritizuje ministra (Andreje) Babiše, když po tom hlavní vyjednávač, který za sociální demokracii přichází a hovoří o něm (o vinařském zákonu), tak je pan senátor Hajda, který je podle mě v obrovském střetu zájmů," dodal Jurečka.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:50