Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 7.12. 2016

8. 12. 2016 | Agris

Věk stromů formuje strukturní rozmanitost horských smrčin

Jakou roli hrají ve formování horského smrkového lesa klimatické podmínky, historie porostů ve formě přirozených narušení nebo vlivu člověka, umístění svahu na sever či na jih nebo nadmořská výška? Vlivem těchto faktorů na horské smrčiny v centrální části Hrubého Jeseníku (NPR Praděd, CHKO Jeseníky) se zabývali odborníci z České zemědělské univerzity v Praze, Fakulty lesnické a dřevařské.

Ministr zemědělství spolu s ředitelem SZIF předával i certifikáty KLASA na pražském Žofíně

Stejně jako v minulých letech proběhlo na Žofíně slavnostní předávání certifikátů KLASA. 6. prosince zde převzalo ocenění z rukou ministra zemědělství Mariana Jurečky a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána celkem šest producentů. V současné době je značkou KLASA označeno 1 042 výrobků od 219 výrobců.

Zpřísnění podmínek prodeje sudového vína Senát možná neschválí

Senátní výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí odmítl vinařskou novelu, která by měla zpřísnit podmínky prodeje sudového vína. Rozhodl o tom dnes pod dvouhodinové debatě nejtěsnější většinou. Snahy o její úpravy přijaty nebyly, i když například i zástupci ministerstva zemědělství podporovali roční odklad zavedení nových pravidel.

Bohemia Sekt chce letos prodat více sektů, celkový trh také roste

Díky letošním vyšším prodejům v obchodech i gastronomii očekává letos skupina Bohemia Sekt o jednotky procent vyšší prodej sektů než loni. Firma, která si dlouhodobě drží na trhu šumivých vín podíl kolem 70 procent, měla loni mimořádný rok, když prodala 11,6 milionu lahví sektů, meziročně o 14 procent více.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 8. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 16:27