Agris.cz - agrární portál

Kandované ovoce obsahovalo neuvedené přídatné látky

9. 12. 2016 | SZPI

Vzhledem k vrcholící poptávce po kandovaném ovoci v předvánočním období potravinářská inspekce zveřejňuje výsledky mnohaměsíční průběžné kontrolní akce tohoto sortimentu. Kandované ovoce spotřebitelé považují za prospěšnou cukrovinku a je často nabízena zejména dětem. Inspekce proto hodnotila bezpečnost a jakost kandovaného ovoce s důrazem na prověření správnosti označení přídatných látek a prověření případné přítomnosti konzervantů - mj. oxidu siřičitého, kyseliny sorbové, kyseliny benzoové - a nepovolených syntetických barviv.

Inspektoři na základě posouzení rizika odebrali u výrobců, distributorů a v tržní síti 14 vzorků. Přítomnost nepovolených syntetických barviv a konzervantů analýza u žádného vzorku nezjistila. U tří vzorků ale rozbor potvrdil přítomnost na obalu neuvedené přídatné látky, jednalo se o kyselinu sorbovou, brilantní modř a allura červeň. Přestože šlo o látky, které jsou pro daný sortiment povolené, jejich neuvedení na obalu je porušením evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (1169/2011). Nevyhovující vzorky inspektoři odebrali u kontrolovaných osob Lidl Česká republika V.O.S., CBA NUGET s.r.o. a Ivan Starý, Ústí nad Labem.

Přehled všech hodnocených vzorků včetně identifikace nevyhovujících zjištění je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI, 9. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 14:45