Agris.cz - agrární portál

Japonská Sumitomo koupí irského producenta banánů Fyffes

10. 12. 2016 | ČTK

Japonská obchodní společnost Sumitomo převezme za 751 milionů eur (20,3 miliardy Kč) irského dodavatele banánů Fyffes. Proti čtvrteční závěrečné ceně akcií na burze je to prémie asi 49 procent. Sumitomo doufá, že si převzetím rozšíří portfolio a snáze pronikne na nové trhy. Kontrakt by měl být dokončen začátkem příštího roku, informovala dnes agentura Reuters.

Fyffes se zabývá produkcí, přepravou a distribucí banánů, melounů, ananasů a hub. Celosvětově zaměstnává zhruba 17.000 lidí a roční obrat firmy se pohybuje kolem 1,2 miliardy eur. Sumitomo je mimo jiných aktivit předním producentem banánů v Asii, na trhu působí od roku 1960.

Společnost Fyffes měla v roce 2014 snahu spojit se s rivalem Chiquita, z plánů ale sešlo.

Společnost Sumitomo už si pro svůj záměr zajistila souhlas 27 procent akcionářů Fyffes. Pokud nebudou mít námitky regulační úřady, obchod by měl být dokončen v prvním čtvrtletí příštího roku.

Záměr společnosti Sumitomo je nejnovějším příkladem, kdy japonské firmy nakupují v jiných částech světa. Snaží se tak rozšířit záběr mimo japonský trh, který se potýká se stárnutím populace a pomalým hospodářským růstem. Například Asahi má zájem o některé pivovary v Evropě včetně Plzeňského Prazdroje, zatímco Ajinomoto se dohodla na převzetí podílu ve společnosti Promasidor, která dodává potravinářské produkty do asi 30 zemí Afriky.


Zdroj: ČTK, 10. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 15:07