Agris.cz - agrární portál

Sněmovna zpřesnila zákon o využívání genetických zdrojů

12. 12. 2016 | ČTK

Fungování Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů by se mělo zlepšit, Sněmovna zpřesnila zákon o využívání genetických zdrojů zvířat. Úpravy zákona mají rovněž zpřesnit povinnosti účastníků plemenářského programu. Normu po dnešním souhlasu poslanců dostane k projednání Senát.

Novela mimo jiné stanoví podmínky pro zařazení vlastníka genetického zdroje zvířete, chovatelského sdružení a genobanky do programu a podmínky pro změnu nebo zrušení těchto rozhodnutí. Změny mají podle ministerstva zemědělství zajistit garanci programu za zachování biologické rozmanitosti v zemědělství u vybraných plemen a druhů zvířat.

Ministerstvo má podle nynějších pravidel současně zařazovat do programu jedním rozhodnutím vlastníka, chovatele i zvíře, a to na pět let. V praxi to ale nefunguje, důvodem jsou výměny zvířat mezi jejich majiteli nebo krátký reprodukční cyklus drobných hospodářských zvířat. Počet evidovaných zvířat se pohybuje okolo 10.000 a každý rok je nutno nově zařadit zhruba pětinu z tohoto počtu, uvedlo ministerstvo.

Novela má proto změnit definici genetického zdroje zvířat. Ministerstvo bude nově do programu zařazovat druh nebo plemeno zvířete, chovatelská sdružení, vlastníky genetických zdrojů zvířat a genobanky, které nově nebude muset provozovat jen jedna firma či společnost.

Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) neuspěl se snahou zrušit v zákoně výlučné postavení Národního hřebčína v Kladrubech vzhledem k tomu, že více než 60 procent všech starokladrubských koní je v držení soukromých chovatelů. Poslanci v zákoně na popud svého zemědělského výboru stanovili mimo jiné to, že "k plemenitbě včel mohou být využívána pouze plemenná včelstva nebo sperma včely medonosné kraňské".


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:09